A szenvedés témáját járja körül Balogh István Vilmos új kiállítása

Kultúra, 2022.09.15

Csütörtöktől látható a szentendrei Új Műhely Galériában Balogh István Vilmos új, a szenvedés témakörét körüljáró egyéni kiállítása, amely eddigi életművét és legújabb alkotásait mutatja be - tudatta a Petőfi Kulturális Ügynökség csütörtökön az MTI-vel.

Balogh István Vilmos, azaz Steven Balogh művészi pályája három városhoz, előbb Budapesthez és Szentendréhez, majd New Yorkhoz kapcsolódott. A kiállítás ugyancsak három periódust ölel fel. Retrospektív mutatja be az életmű korai szakaszait, majd zárja az idén, a szentendrei Régi Művésztelepen készült akrilképeivel, legújabb munkái pedig visszautalnak korai, identitáskereső alkotásaira, keretbe foglalva így a kiállított műveket - olvasható a közleményben.

A festőművész 1978-ban lett tagja a hatvanas évek végén induló generáció egyik szabad szellemiségű kulturális bázisának, az idén 50 éves szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak, azon belül a Stúdió 5-nek elnevezett csoport szellemi atyja volt. Balogh idén nyáron a jubileum miatt is választotta a szentendrei Régi Művésztelepet alkotása helyszínéül - írták.

A tájékoztatás szerint az Infó kamikaze - klasszikusok, sokkoló meglepetések és újdonságok az eddigi életműből című tárlat ugyan több alkotói szakaszt mutat be, de egy motívum mégis fellelhető minden ciklus minden alkotásában. Ez az évtizedeken átívelő impulzus nem más, mint a saját vagy a mások testi és lelki szenvedése, a megalázottság és formátlanná válás, a szenvedés és pusztulás folyamatai.

Balogh István Vilmos életének személyes tapasztalatai és legnagyobb traumái manifesztálódnak műveiben. A háború végi kivégzéseket testközelből tapasztalta meg, a magyar légierőnél töltött időszakban a kegyetlenség és halál szemtanúja volt. Ezért az expresszív, lendületes, vörösen izzó ecsetvonásokkal teli, a 2000-es években készült képeit nem lehet emberalakjainak szenvedésétől és a kiömlő vér asszociációjától elvonatkoztatni.

A közlemény szerint a 2022-ben a szentendrei Régi Művésztelepen készült sorozatot a körkörös, rózsafejekre emlékeztető motívumok jellemzik, és a Tiltott légtér I. címet kapta, mely inkább konfliktusok, mintsem virágok mezejének tűnik. Az itt készült mintegy harminc kép az elmúlt évek traumáit, a világjárványt és a háborúkat dolgozza fel.

A legsokkolóbb műalkotásai a pengékkel bélelt balettcipők, amik István lányának balettkarrierjében megélt megpróbáltatásait mutatják be. A finom selyem és az éles penge össze nem illő találkozása a balett kegyetlen világát, a szenvedést, majd a felemelkedést, a sebeket és a tündöklést képviseli - áll a közleményben.

A MANK - Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló tárlat október 22-ig látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!