A sztrájkok és a járvány után felújítási munkálatok miatt marad zárva a Párizsi Opera

Kultúra, 2020.06.11

Az év eleji sztrájkok, majd a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartó Párizsi Operaház ősszel sem nyit meg felújítási munkálatok miatt - jelentette be csütörtökön a francia kulturális minisztérium.

A közlemény szerint az eredetileg 2021 nyarára tervezett munkálatokat előrehozzák, és ezért a Garnier Operában decemberig, a Bastille Operában pedig november 24-ig nem lesznek előadások.

Decemberben és januárban a dolgozóknak a kormány által tervezett nyugdíjreform elleni sztrájkjai miatt maradtak el sorozatosan az előadások, majd a koronavírus-járvány miatt március közepén ismét bezárt mindkét operaház, és azóta sem nyitotta meg kapuit.

A kulturális tárca egyébként azt is közölte, hogy Alexander Neef a tervezettnél fél évvel előbb, már decemberben átveszi a Párizsi Operaház irányítását Stephane Lissner jelenlegi igazgatótól.

Radikális változásokat jelenthet a 350 éves intézményben, hogy a kulturális miniszter már ősztől azt kéri az új igazgatótól, vizsgálja felül "az operaház gazdasági, szociális és szervezési modelljét" annak érdekében, hogy "a rentábilis működtetés feltételeit szavatolni lehessen".

A nápolyi San Carlo színház élére kinevezett Stephane Lissner a Le Monde című napilapban csütörtökön megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy: a 40 millió eurós adóssággal küzdő Párizsi Operaház térdre kényszerült, és "gazdasági helyzete azonnali drasztikus döntések meghozatalát követeli, amelyeknek jelentős szociális következményei lesznek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!