A Tótékat mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

Kultúra, 2021.10.14

Örkény István Tóték című darabját mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bocsárdi László rendezésében - közölte csütörtökön az erdélyi teátrum.

Felidézték, hogy a világirodalom legjelentősebb drámai művei közül már sokat színpadra állított a Tamási Áron Színház társulata, és minden bizonnyal ezek közé sorolható Örkény István Tóték című darabja is.

Bocsárdi László szerint óriási lehetőség, de egyben óriási kihívás is a szentgyörgyi társulat számára, hogy rangjához méltóan tudja megszólaltatni ezt a rendkívül fontos szöveget.

A Tamási Áron Színház előadása nem konvencionális formában dolgozza fel Tóték történetét. A színpadkép rendkívül egyszerű, és ezért a drámai szövegen túl a kisregény is megjelenhet a produkcióban. "Örkény lelke" kitágítja a drámai idő fogalmát, így más síkon is meg tud szólalni az előadás, mint amit a darab feltételez - fogalmaztak a közleményben.

Mint kiemelték, a Tótékban összefonódik a komikus a tragikussal, a fennkölt az alantassal, az ésszerű az értelmetlennel, de olyan fesztelenül, hogy úgy tűnik, nem más mindez, mint a legigazabb valóság. Egy bizarr alapötlet, néhány különös figura, és az abszurd határát feszegető groteszk helyzetek hosszú sora, amelyek alatt az ember dől a nevetéstől, de közben érzi, hogy valójában a második világháború tragédiáját látja.

A bemutató kedden lesz a színház nagytermében. A főbb szerepekben Mátray Lászlót, Kónya Ütő Bencét, D. Albu Annamáriát, Vass Zsuzsannát, Erdei Gábort és Nemes Leventét láthatja a közönség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!