A Tóth Viktor Arura Trió új lemeze a természet üzenetét hordozza

Kultúra, 2021.01.16

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai dzsessz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

"Tizenöt éve van egy hagyományos alföldi tanyám, ahová eddig elsősorban azért jártam le, hogy nyugodt körülmények között gyakorolhassak. Most a járvány első hullámában három hónapot töltöttem ott, és mivel nem voltam egyedül, a réteken és a mezőkön improvizáltam hosszasan a hangszeremen, miközben nyomon követtem a természet ébredését, a vándormadarak érkezését. A számok nagy része itt született" - mesélte a zenész az MTI-nek.

Mint mondta, a lemez egyik darabja, a Moon Illusion azt mutatja meg, milyen a telihold, amikor nincs fényszennyeződés, és az ember egy teljesen fekete égboltot lát. Tóth Viktor kitért arra, hogy a zeneszerzés számára tudattalan állapot, amelyből érzéshalmazok, begyűjtött emlékképek törnek elő.

A sokféle zenei együttműködésben, formációban dolgozó Tóth Viktor Arura Triójában a hazai dzsessz-színtér két másik jelentős improvizatőre, Lukács Miklós cimbalmos és Orbán György nagybőgős játszik. A csapatnak 2014 után (Szemed kincse) ez a második közös anyaga.

"Ezt a fajta zenét, amelyben nem a hangokról és a ritmusokról van szó, hanem valami egészen másról, csak nagyon magas szintű és egyben nyitott zenészek képesek játszani. Szerencsés vagyok, mert zenésztársaim ilyenek. A lehető legjobban próbálnak kapcsolódni a zeneszerzői koncepcióhoz, az abból fakadó gondolatiság létrehozásához, egyéni belső világukkal ötvözve. A magból hárman együtt hozunk létre egy fát" - fogalmazott a szaxofonos.

A fa nemcsak szimbolikus módon van jelen az alkotásban. Tóth Viktor elmondta, hogy a tanyától nem messze rábukkant egy zarándokhelyre, ahol az ott álló hét tölgy a hagyomány szerint gyógyító erővel rendelkezik. Ez a találkozás, a fák üzenete áthatja az egész lemezt.

Az album kulcs kompozíciója az Elsüllyedt városok, amely Weöres Sándor verse nyomán kapta címét. "Ő arról ír, hogy ami volt, az nem hiába történt. Ez egybeesik azzal, amit én gondolok a múltról, a tradíció tiszteletéről. A meglévő bölcsesség újragondolásával próbálkozom, az Elsüllyedt városok tükrözi, amit néhány éve Indiában átéltem".

A Have No Fear anyagát a trió a járvány első két hulláma közötti időszakban, tavaly júliusban koncerten rögzítette az Opus Jazz Clubban. Tóth Viktor stúdiófelvételeket hosszú évek óta nem készít. "Számomra nagyon fontos az őszinteség, a koncerteken arra törekszünk, hogy azt játsszuk el, ami abban a pillanatban szükséges. Nem megyünk el jól kiszámítható irányokba, a hallgató és saját magunk kizökkentése a cél a megszokásokból".

Megjegyezte, hogy a karanténidőszakban azért nem csinált online koncerteket, mert zenélésének szerves része a testi-lelki kapcsolódás, "közösségi örömünnep" közönséggel és zenésztársakkal egyaránt.

"A Have No Fearen hallható, milyen hihetetlen energiák szabadultak fel a hosszú bezártság után, újra emberek előtt. Az anyag egy kiáltás a karanténból a szabadság, a remény felé" - mondta Tóth Viktor az MTI-nek.

A 43 éves zenész dolgozott már énekesekkel, rapperekkel (Berki Tamás, Leena Conquest, Simple One), formációi közé tartozik az Arura Trió mellett Tercettje, valamint a Bird Food Market, a Road Six Sax és a Mahasimbadavi Players. Climbing with Mountains című lemeze 2007-ben az év legjobb hazai dzsesszalbuma lett, akárcsak az említett Szemed kincse 2014-ben. További albumai: Tercett (2005), Tartim (2009), Popping Bopping (2011), But Inside (2017), LAMU (2018). Világhírű zenészekkel játszott együtt, köztük volt Hamid Drake (dob), Henry Franklin (bőgő), William Parker (bőgő), Piotr Wojtasik (trombita) vagy John Betsch (dob). Fellépett Európa és az Egyesült Államok számos dzsesszfesztiválján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!