A Zeneakadémián ad koncertet Fenyő László és az Anima Musicae Kamarazenekar

Kultúra, 2021.11.24

Telemann, Sallinen, Csajkovszkij és Schönberg darabjaiból ad koncertet Fenyő László csellóművész és az Anima Musicae Kamarazenekar november 30-án a Zeneakadémia Nagytermében.

"Illúziók, szerelmek, halhatatlan idealisták elevenednek meg az Anima Musicae Kamarazenekar november 30-i koncertjén, melynek visszatérő témája az éjszaka zenéje. Az est szólistája Fenyő László, aki lélegzetelállító technikájával, felkavaró energiájával, zenei alázatával napjaink legnagyobb csellóművészeinek egyike" - közölte az MTI-vel szerdán az Anima Musicae.

A kamarazenekar Pjotr Iljics Csajkovszkij népszerű romantikus melódiái, a Pezzo Capriccioso és a Nocturne mellett egy kortárs művet is műsorára tűz: a finn Aulis Sallinen kortárs technikákat is ötvöző, dallamos művei közül az egyik legjátszottabb a szólócsellóra és vonószenekarra komponált Kamarazene III, azaz a felcsendülő, Don Juant és Don Quijotét megidéző táncsorozat (The Nocturnal Dances of Don Juanquixote) - emlékeztet a közlemény.

Szintén Don Quijotét - és Cervantes regényének főbb alakjait - jeleníti meg a barokk kor egyik legtermékenyebb és legsikeresebb szerzője, Georg Philipp Telemann műve, a Don Quixote szvit. A nyolc tételből álló programzene többek között a szélmalomharcot, az imádott Dulcinea iránti szerelmes sóhajokat és Sancho Panzát eleveníti fel.

Az est zárásaként újabb irodalmi ihletésű mű csendül fel: Schönberg egyik leghíresebb fiatalkori alkotása, a Megdicsőült éj vonószenekari változata.

Mint a közlemény emlékeztet, Fenyő László 1975-ben született Debrecenben. Tizenhárom évesen, az országos zeneiskolai gordonkaverseny győzteseként került a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, Mező László professzorhoz, a Bartók Kvartett csellistájához.

Később a Lübecki Zeneművészeti Főiskolán David Geringas növendékeként diplomázott. 2001-ben Németország egyik legjobb együtteséhez, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződött. 1991 és 2000 között kilenc versenyen indult, és szinte mindig dobogós helyezést ért el, 1998-ban győzelmet aratott a Magyar Rádió Országos Gordonkaversenyén, 2004-ben pedig megnyerte az egyik legrangosabb megmérettetést, a Pablo Casals Nemzetközi Gondonkaversenyt.

"Lehengerlő technikája, érzelemdús játéka, végtelen zenei alázata minden fellépését ünnepi alkalommá varázsolja" - méltatja a csellistát az Anima Musicae közleménye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!