A Zeneakadémián ad koncertet szerdán a MÁV Szimfonikus Zenekar

Kultúra, 2021.09.21

Orosz zeneszerzők művei szólalnak meg a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén Káli Gábor vezényletével szerdán a budapesti Zeneakadémián.

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2021/22-es évadra hét bérletes és öt tematikus sorozatot hirdetett meg az egyedi hangversenyek mellett.

Az Erdélyi Miklós bérlet első koncertjén Sosztakovics Ünnepi nyitánya, Csajkovszkij V. szimfóniája és Szkrjabin ritkán játszott műve, a fisz-moll zongoraverseny hangzik el Szabó Marcell zongoraművész közreműködésével - közölte a zenekar kedden az MTI-vel.

Csajkovszkij 1888-ban komponált V. szimfóniája a nagy romantika fénykorát idézi. Alekszandr Szkrjabin (1872-1915) a 20. századi zenéhez vezető átmeneti kor egyik jelentős alkotója. Nálunk ritkán hallható zongoraversenyét 1898-ban mutatták be. Sosztakovics a sztálini Szovjetunióban között küzdött azért, hogy alkothasson, ennek a kornak lenyomata az 1954-ben komponált Ünnepi nyitány.

A Lukács Miklós bérlet első hangversenye szeptember 28-án a Zeneakadémián várja a közönséget Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikusok új vezető karmesterének vezényletével. Az esten Farkas Gábor zongoraművész előadásában Schumann a-moll zongoraversenyét hallhatja a közönség, valamint Liszt Prometheus című szimfonikus költeménye és Brahms IV. szimfóniája szerepel a műsorban.

A műsor a romantika korának három nagy szerzőjét idézi meg. Schumann zongoraversenye a zongorairodalom egyik legkedveltebb versenyműve, Brahms utolsó szimfóniája pedig méltó lezárása a nagy zeneszerző életművében a szimfóniák sorának. A műsor igazi különlegessége Liszt Prometheus című szimfonikus költeménye, amelyet 1855-ben mutattak be. Ezen az estén két művészkollégát köszönt és díjaz a zenekar, ugyanis a tagok a hagyomány szerint minden évad végén értékelik zenésztársaik munkáját és közösségi aktivitását. Az Év Legsikeresebb Művésze Czirok Zoltán szólamvezető harsonaművész lett, Kiváló Zenekari Tag elismerésben pedig Pál Ildikó harsonaművész részesül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!