A zentai csatáról mutatnak be rockoperát augusztus 14-én Esztergomban

Kultúra, 2019.07.02

Zenta 1697 címmel mutatnak be rockoperát a zentai csatáról az esztergomi bazilika előtti téren augusztus 14-én. Szarka Gyula zeneszerző, előadóművész és Szálinger Balázs költő darabját Pataki András rendezésében láthatja a közönség. Mint az M1 aktuális csatorna keddi műsorában elhangzott, Esztergomban lesz a magyarországi bemutatója a darabnak, amelyet Zentán már láthatott a közönség.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója a műsorban elmondta, hogy az Esztergomi Várszínház két nagyszabású előadást tűz műsorra az idén: a Zenta 1697 című rockoperát augusztus 14-én és a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című produkcióját, amely augusztus 19-én látható.

Az igazgató arról beszélt, hogy a Zenta 1697 című előadás világtörténelmi jelentőségű eseményt dolgoz fel és ehhez méltó, világszínvonalú produkció jött létre Szarka Gyula zenéjével, Szálinger Balázs szövegeivel, a fellépő színészek és a rendező teljesítményével. "A bazilika méretei, jelentősége, Esztergom történelmi jelentősége, a zentai csata jelentősége és a róla szóló előadás közös nevezőre került" - fogalmazott.

Mint mondta, az előadás olyan értékeket közvetít és olyan értékek megtartására hívja fel a figyelmet, amelyekre ma nagy szükség van. Köztük van a hűség, a hazaszeretet és az adott szó igazsága.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelgés az 1697. szeptember 11-én lezajlott esemény előtt, amikor a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!