A természet hangjai - a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje a Müpában

Kultúra, 2017.11.13

Kedden mutatja be A természet hangjai című koncertjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a Müpában - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

A műsoron Gustav Mahler és a közelmúltban elhunyt finn zeneszerző, Einojuhani Rautavaara művei szerepelnek. A hangversenyen közreműködik a nemzetközi hírű, német Stephan Genz, a zenekart Vajda Gergely vezényli.

"Aligha találnánk olyan zeneszerzőt az elmúlt évszázadban, akit ne érintett volna meg a természet, legfőképpen a madarak éneke" - mondta Kovács Géza, a Magyar Rádió Zenei Együttesek ügyvezetője a koncert témájáról.

Ismertetése szerint a műsort Mahler szerelmi csalódásból született Egy vándorlegény dalai című művével kezdik, amit Stephan Genz bariton énekes szólaltat meg. Gustav Mahler, aki egy cseh kisvárosban született a természet közelségében, élete végéig hódolatát és tiszteletét fejezte ki a természet iránt, így van ez 1. szimfóniájával, ami szintén kedden este csendül fel a Müpában - ismertette az ügyvezető, hozzátéve, hogy ez különösen kedves mű Magyarországon, hiszen 1889-ben Mahler a Pesti Vigadóban mutatta be elsőként a Filmharmóniai Társaság zenekarával.

Kovács Géza szerint Mahler első szimfóniája olyan, mintha egy különleges meseerdőben sétálnák, ahol minden megtörténhet velünk. Hatalmas hegyeket, végtelen vizeket láthatunk magunk előtt. A különleges mű hatalmas apparátust mozgat meg, több mint száz művész játszik a színpadon.

A finn darabról elmondta, hogy Rautavaara, aki egyébként a magyar kultúra nagy rajongója volt, 1972-ben, doktorrá avatása alkalmából komponálta a Cantus arcticus - concerto madarakra és zenekarra, op. 61 című művet. Saját és mások gyűjtéséből, az északi sarkkörön túl élő madarak és a finn lápvidéken élő madarak zenéjét gyűjtötte össze és a köré komponált egy szimfonikus zenekari művet. E különös versenymű a zeneszerző egyik legnépszerűbb darabja lett, melynek különlegessége, hogy a madárhangok felvételről szólalnak meg, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara pedig körülöleli ezeket a dallamokat szimfonikus zenekari hangszerekkel - ismertette Kovács Géza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!