Aknay János festőművész életművének kiemelkedő munkáiból látható kiállítás Szentendrén

Kultúra, 2019.03.13

Aknay János Kossuth- és Munkácsy-díjas festő és szobrász életművének kiemelkedő munkái láthatók csütörtöktől a szentendrei MANK Galériában, a Szentendrétől Marosvásárhelyig - Aknay János a Szepessy-gyűjteményben című kiállításon.

Aknay Jánosnak, a posztgeometrikus alkotók egyik kiemelkedő egyéniségének jelentős alkotásait láthatják az érdeklődők március 31-ig a szentendrei MANK Galéria kiállításán, amelynek érdekessége, hogy a művésztől nem kizárólag konstruktivista munkákat mutat be - közölte a galéria szerdán az MTI-vel.

Mint írják, a kiállítás Szepessy László gyűjteményéből válogat. A gyűjtő és Aknay János ismeretsége és barátsága a nyolcvanas évek közepe táján kezdődött, és a mai napig tart.

Aknay művészete szervesen kapcsolódik a 20. századi szentendrei festészet konstruktív, konstruktív-szürrealista, Vajda Lajos, Korniss Dezső, Bálint Endre, Barcsay Jenő és Deim Pál nevével és művészetével fémjelzett áramlatához, illetve stilisztikai köréhez - idézi az ajánló Wehner Tibor művészettörténészt.

A művész, aki nemrég ünnepelte 70. születésnapját, geometrikus, majd oldottabb, a színfoltok konstrukcióját hangsúlyozó, olajjal és akrillal farostra, fatáblára és vászonra, valamint merített papírra festett képeket, valamint tusrajzokat és szitanyomatokat alkot. Ezekkel a műveivel a szentendrei progresszív neoavantgárd művészeti csoportosulás, a szervezetten 1972 óta működő Vajda Lajos Stúdió egyik emblematikus képviselőjévé vált.

Aknay János 1970 óta él és dolgozik Szentendrén, 1972-ben alapítója volt a Vajda Lajos Stúdiónak, 1986-ban az Art'éria Galériának, 1994-ben a Patak képzőművészeti csoportnak. Festészetének visszatérő motívuma az angyal mellett a ház, a bábu, a kereszt és szentendrei épületek elemei, képeinek világában fontos szerepük van a székely-magyar rovásjeleknek. A művész munkásságát 2002-ben Munkácsy, 2010-ben Kossuth-díjjal ismerték el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!