Alapításának 150. évfordulóját ünnepli a nyíregyházi Jósa András Múzeum

Kultúra, 2018.12.01

Alapításának 150. évfordulóját ünnepli szombaton a nyíregyházi Jósa András Múzeum, az évforduló alkalmából emlékkiállítással, kötetbemutatóval és koszorúzással emlékeztek a közgyűjtemény történetére és alapítójára a nyírségi megyeszékhelyen.

Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye 1868. december 1-jén nyitotta meg kapuit, 1918 őszétől pedig felvette az alapító Jósa András (1834-1918) orvos, régész és antropológus, Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosa nevét.

A városházán tartott ünnepségen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkár felidézte, hogy a 19. század közepétől a budapesti múzeumalapítások példájára a vidéki városokban is megjelent az igény múzeumi gyűjtemények létrehozására. A saját tárgyi és szellemi örökség összegyűjtése és bemutatása a hajdani lokálpatrióták, köztük az éppen 184 évvel ezelőtt született Jósa András büszkesége volt, aki sok kortársához hasonlóan a régészkedésben lelte örömét, munkája nyomán Európa-hírű régészeti gyűjtemény jött létre Nyíregyházán - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Hozzátette, hogy a néprajzi gyűjteményt az utód, Kiss Lajos néprajzkutató (1881-1965), "a szegény emberek krónikása" hozta létre, aki elsők között kapott Kossuth-díjat 1948-ban, illetve ő teremtette meg a Nyírség néprajzi kutatását.

Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója az eseményen hangsúlyozta, a Jósa András Múzeum a Magyar Nemzeti Múzeum után az 1920 utáni harmadik legrégebbi alapítású vidéki magyar közgyűjtemény. A múzeum az idei jubileumi emlékévre számos eseménnyel, ünnepi kiadvánnyal és időszakos kiállítással készült, a 2018-as év két legsikeresebb bemutatója, a Seuso-kincsekről és a Munkácsy Mihály alkotásaiból nyílt tárlat látogatói rekordot döntött.

Jövőre nemzetközi múzeumtörténeti konferenciát és vándortárlatot rendez a múzeum, utóbbi keretében Kiss Lajos munkásságával szeretnék megismertetni a közönséget - tette hozzá az igazgató.

Az intézmény jelenéről és jövőjéről szólva a fenntartó önkormányzat nevében Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, hogy a múzeumhoz tartozó Sóstói Múzeumfaluban csaknem 800 millió forint értékű fejlesztés zajlik, emellett folyamatban van a Kállay-kúria felújítása is.

A résztvevők az ünnepséget megelőzően megkoszorúzták Jósa András síremlékét, az ünnepségsorozat a felújított Jósa-emlékkiállítás megnyitásával, kötetbemutatóval és elismerések átadásával folytatódott a nyírségi múzeumban.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!