Aldo Finzi emléke előtt tiszteleg az Opera Zenekar

Kultúra, 2018.10.11

A fiatalon elhunyt Aldo Finzi zeneszerző emléke előtt tiszteleg a Magyar Állami Operaház Zenekara ingyenes koncertjén pénteken az Olasz Kultúrintézetben, a budapesti műsor az együttes Carnegie Hall-beli szereplésének gerince.

A pénteki koncert Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című darabjával kezdődik és Bartók Béla A csodálatos mandarin zenekari szvitváltozatával zárul, az első félidőben Fabio Vecchi Hegedűversenye is elhangzik Nagao Haruka szólójátékával. A szünet után három szimfonikus költemény szólal meg Aldo Finzi életművéből L'infinito, Nunquam és Interludio címmel Kocsár Balázs vezényletével. A koncertre regisztráció szükséges a [email protected] címen - közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

A New York-i Carnegie Hall ad otthont november 5-én az Aldo Finzi emlékkoncertnek, amelyre a zeneszerző családja idén az Operaház Zenekarát kérte fel. A budapesti műsoron kívül itt elhangzik még Berlioz Rákóczi-indulója, valamint egy-egy részlet Kálmán Imre A csárdáskirálynő és Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjeiből Rost Andrea közreműködésével. A tengerentúli vendégjáték fővédnöke Marton Éva és Plácido Domingo, utóbbi dirigensként is a zenekar elé áll.

A Magyar Állami Operaház az Aldo Finzi emlékkoncerten túl nyolc estén hét különböző műsorral mutatkozik be a David H. Koch Theater színpadán október 30. és november 11. között. A kéthetes látogatás első felében az operáké lesz a főszerep, Erkel Bánk bánja október 30-án és november 3-án első alkalommal lesz hallható a kontinensen professzionális magyar társulat előadásában. November 1-jén Vajda János Mario és a varázsló, valamint Bartók A kékszakállú herceg vára vendégszerepel a Lincol Center színházában.

Goldmark Sába királynője november 2-án több mint 100 év után csendül fel New Yorkban újra színpadi változatban Gál Erika, Komlósi Ildikó, Németh Judit, Sümegi Eszter, Szemere Zita, Haja Zsolt, László Boldizsár, Molnár Levente, Palerdi András és Rácz István előadásában. November 4-én Erkel, Liszt, Weiner, Bartók, Dohnányi és Kodály műveiből, valamint modern balettszámokból adnak gálaestet az Opera együttesei és szólistái, a turné második felében pedig egész estés balettelőadásokat kínálnak. A hattyúk tava november 7-én, a Don Quijote november 9-én New Yorkban először lesz látható Rudi van Dantzig és Toer van Schayk, valamint Michael Messerer koreográfiáival, végül a Hans van Manen egyfelvonásosaiból összeállított LOL című program zárja a Magyar Nemzeti Balett műsorát. Az előadások szólista szerepeiben mások mellett Felméry Lili, Földi Lea, Szofia Ivanova-Szkoblikova, Tatjana Melnyik, Karina Szarkisszova, Balázsi Gergő Ármin, Jurij Kekalo, Leblanc Gergely és Igor Cvirko lép fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!