Apponyi Geraldine életét bemutató kiállítással kezdődtek a Magyar kulturális hetek Albániában

Kultúra, 2019.10.02

Apponyi Geraldine magyar származású albán királyné életéről szóló Fehér Rózsa - Geraldine című kiállítás megnyitójával vette kezdetét az Albániai Magyar Kulturális Hetek szerdán Tiranában.  

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018 novemberétől a nyugat-balkáni térség hat országában szervezett magyar kulturális megjelenés-sorozatot, amely a 2019 októbertől decemberig tartó albániai kulturális hetekkel zárul - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

A tárca támogatásával megvalósult eseménysorozatot Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

A helyettes államtitkár a megnyitón hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok fejlődésének, az Európai Unió-integrációs folyamatának.

Schőberl Márton szerint az évszázados múltra visszatekintő, kiváló kétoldalú kapcsolatok egyik prominens személyisége Geraldine Apponyi grófnő, I. Zogu király felesége, Albánia első és egyetlen királynéja. "Emlékezzünk rá ma, a Tiranai Nemzeti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállításának, a Fehér Rózsa - Geraldine című tárlat megnyitóján, mely az albán királyi család támogatásával valósult meg. A kulturális hetek egyik kiemelt eseményeként Magyarország Geraldine-szobrot adományoz az albán fővárosnak, amely Tirana szívében áll majd" - hangsúlyozta Schőberl Márton.

Kiemelte: a december közepéig tartó programsorozat kulturális események széles választékát, klasszikus és jazzkoncerteket, modern színházi és a táncszínházi előadásokat, kiállításokat kínál az albán közönségnek. Novemberben nyílik meg a Magyar Természettudományi Múzeum gyermekeket és családokat megszólító kiállítása Bölcső és menedék címmel, a Magyarországon élő albánok mindennapi életét pedig fotókiállítás mutatja be. A magyar-albán kapcsolatok másik ikonikus személyisége, Nopcsa Ferenc paleontológus és felfedező előtt pedig emlékiratainak albán nyelvű kiadásával tisztelegnek.

Az albániai kulturális hetek programjai Tirana mellett Elbasan, Durres és Korca városaiban valósulnak meg - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!