Arany Rajzszög - Ismét díjazták az alkalmazott grafika legjobbjait

Kultúra, 2019.11.08

Hét szakembert díjazott idén az Arany Rajzszög pályázat zsűrije. A kiírásra beérkezett grafikai művek november 23-ig ingyenes kiállításon láthatók a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE).

Az immár 17. Arany Rajzszög kiállításon a magyar alkalmazott grafika legjobbjainak elmúlt éves alkotásaiból válogatott több mint négyszáz művel találkozhatnak az érdeklődők az MKE Barcsay Termében - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Az Arany Rajzszög Társaság idén is elsősorban konkrét megbízásokra készült tervezőgrafikai munkákat várt a pályázóktól a szakma egyik legrangosabb rendezvénysorozata, a Graphifest keretében. Az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adják át.

Idén az Arany Rajzszög életműdíjat Antal Pál érdemelte ki sok évtizedes színvonalas, sikeres pályafutásáért. l976-tól szerepel rendszeresen grafikai- és plakátkiállításokon, alkotása található a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében is.

Az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért díjazták Boskovitz Oszkárt. A tervezőgrafikus, tipográfus, betűtervező művész a közelmúltban kifejtett magas szintű szakmai munkájáért érdemelte a bíráló bizottság elismerését. Az egyik legtermékenyebb betűtervezőként a Metropolitan Egyetemen is oktat betűtörténetet és -tervezést.

A Farkas Anna-Batisz Miklós páros a kulturális díjat vehette át a lipcsei könyvvásár magyar standjának megtervezéséért. Farkas Anna fő profilja a logók, emblémák, katalógusok és kiállítások arculatának grafikai tervezése. Batisz Miklós fontosabb szakmai sikerei között pubok, bowlingpályák, kávézók belsőépítészete, lámpacsalád-tervezés, a Danubius Hotels Group arculattervezése és több kiállítás tervezése is szerepel. A páros 2006-ban több kollégájával közösen hozta létre a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságát (MATT).

Marcell Tamás szuverén tervezőgrafikai díjban részesült. 2010-ben hozta létre saját műhelyét, a Marcell Stúdiót, alapító tagja a MATT-nak is. Dolgozik céges arculatok kialakításán, katalógusokon, magazinok tervezésén, illusztrációkon, de CD-borítókat is készít. Részt vett több televíziós csatorna arculatának átalakításában.

A zsűri Borbás Mártonnak az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat, Bakos Katalinnak a magyar tervezőgrafikáért díjat ítélte oda, utóbbit a magyar plakátművészet közel- és régmúltjának kiemelkedő kutatásáért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!