Átadják a Salvatore Quasimodo-emlékdíjat szombaton Balatonfüreden

Kultúra, 2019.09.04

A hagyományokhoz híven átadják a Salvatore Quasimodo-emlékdíjat szombaton Balatonfüreden a 27. Quasimodo költőverseny és költőtalálkozó keretében. A péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat egyebek mellett olasz gasztronómiai esttel, folyóirat- és könyvbemutatóval várja az érdeklődőket - tájékoztatta az MTI-t a Quasimodo Alapítvány titkára.

Cserép László elmondta, hogy százhatvankét alkotótól, köztük külföldön élő szerzőktől, több mint háromszáz vers érkezett az idei költőversenyre, melyen az emlékdíj mellett két megosztott különdíjat is átad a Széchenyi Ágnes, Szörényi László, Madarász Imre, Péntek Imre, Szkárosi Endre és Cserép László alkotta zsűri.

A programsorozat első napján Carla Romanelli olasz színésznő lesz a díszvendég, akinek születésnapja alkalmából részleteket vetítenek a róla készült filmekből, majd levetítik az Egy erkölcsös éjszaka című Makk Károly filmet. A résztvevők az olasz gasztronómia különlegességeit is megkóstolhatják a Vaszary Galéria kertjében rendezett ünnepségen.

Szombaton délelőtt mutatják be Dante Marianacci Ahogy a költők látják Mona Lisát, Madarász Imre A Nagy Háború nagy költője. Giuseppe Ungaretti és az első világháború című könyvét, ezen kívül a Tempevölgy című folyóirat szeptemberi számát.

Délután megemlékezést tartanak Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál, ezt követően pedig gálaműsor keretében díjkiosztó ünnepséget tartanak az Anna Grand Hotel dísztermében, melyen Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mond köszöntőt.

A rendezvény zárónapján, vasárnap irodalmi estet rendeznek a költőverseny díjnyertes alkotásaiból a Kisfaludy Színház művészeinek közreműködésével.

A nemzetközi költőversenyt az olasz költő, Salvatore Quasimodo emlékére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!