Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait

Kultúra, 2021.06.27

(MTI) - Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait szombaton Balatonfüreden: a legjobb játékfilm Krasznahorkai Balázs rendezése, a Hasadék lett. A Post mortem négy, a Pilátus három, a Természetes fény alkotói pedig két kategóriában is nyertek.

Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait A balatonfüredi Anna Grand Hotelben tartott gálán Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a magyar filmgyártás 120 éves évfordulója előtt tisztelegtek a fesztivál megrendezésével. Szavai szerint a mozgókép mára " egy népművészeti ággá vált" hiszen, rengeteg mozgókép készül már akár telefonnal, ezeknek az alkotásoknak pedig bemutatkozási lehetőséget kell teremteni. Ezt a célt szolgálja a Magyar Mozgókép Fesztivál is, amellyel hagyományt szeretnének teremteni.

A Magyar Filmakadémia tagjainak titkos szavazatai alapján a játékfilmek között Krasznahorkai Balázs elsőfilmes alkotása, az erdélyi magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző apa-fiú történet, a Hasadék kapta a fődíjat.

Bergendy Péter első világháború után játszódó misztikus horror-thrillere, a Post mortem négy elismerést kapott: Nagy András lett a legjobb operatőr, Király István a legjobb vágó, Hujber Balázst a film díszletéért és látványáért, Hámori Dánielt pedig a legjobb maszkért ismerték el.

A legjobb tévéfilm Dombrovszky Linda alkotása, a Szabó Magda azonos című regényéből készült Pilátus lett. A film további két elismerést is kapott: Dombrovszky Linda kapta a legjobb rendezőnek járó díjat és Hámori Ildikó lett a legjobb női főszereplő.

Két díjat vehettek át a Závada Pál azonos című könyve alapján készült Természetes fény című film alkotói. Az Ezüst medve-díjas második világháborús film forgatókönyvéért a rendező, Nagy Dénes kapott elismerést és a legjobb jelmezért járó díjat is ez az alkotás vitte el, Ágh Márton munkáját jutalmazták.

A legjobb elsőfilmes rendező Varsics Péter lett az Így vagy tökéletes című filmért, ennek az alkotásnak a díszbemutatójával kezdődött szerdán a fesztivál.

A legjobb férfi főszereplőnek Gáspár Tibort választották a Béres József életéről szóló, Gyöngyössy Bence által rendezett A feltalálóban nyújtott alakításáért.

A legjobb mellékszereplő Cserhalmi György lett, aki a Rododendron című kisjátékfilmben (rendező Kovács Levente és Törcsi Levente) egykori állambiztonsági tartótisztet játszott.

A legjobb tévésorozat díjával a Sopsits Árpád azonos című mozifilmjéből készült A martfűi rémet ismerték el.

A legjobb kisjátékfilm Bozsogi János rendezése, a Kós Károly azonos című regényéből készült Ezerkilencszáztizenkilenc lett.

A legjobb animációs film kategóriában a Világzabáló és visszaállító, Cakó Ferenc munkája győzött.

A legjobb egészestés dokumentumfilm A mi Kodályunk lett Petrovics Eszter rendezésében.

A legjobb rövid dokumentumfilmnek a Népirtás Pozsonyligetfalun című alkotást, Udvardy Zoltán és Géczy Dávid munkáját választották.

A legjobb hangért Madácsi Imrét ismerték el (Pesti balhé, rendezte Lóth Balázs), a legjobb zeneszerző pedig Selmeczi György lett (Lángolj és világíts, rendezte Maksay Ágnes).

A közönségfilm A taxis lett.

A díjazottak Kelemen Zénó szobrászművész alkotását vehették át.

A Magyar Mozgókép Fesztivál négy napja alatt csaknem 90 magyar filmet vetítettek Veszprém mellett Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program közös rendezvényén a filmvetítések mellett koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel és számos további kísérőprogrammal várták a közönséget.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait Átadták a Magyar Mozgókép Fesztivál díjait
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!