TV műsor

Átadták a megújult mosonmagyaróvári várat

Kultúra, 2021.06.08

Átadták kedden a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból megújult mosonmagyaróvári várat - tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

"Egy nagyszerű vállalkozás befejezését ünnepeljük, amelynek köszönhetően ez a vár csodálatosan megújult" - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi ünnepségen.

Kiemelte: a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram feladata egyrészt az, hogy hitelesen helyreállítsa műemlékeinket, segítségükkel bemutassa múltunkat, másfelől új feladatot találjon az épületeknek, hogy részei lehessenek a 21. század sokszor eltérő igényeket megfogalmazó mindennapjainak.

Az első ütemben 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár újul meg országszerte 60 milliárd forintból - mondta a miniszter, hozzátéve: a munka nagy lépésekkel halad, és Mosonmagyaróváron most fontos végállomásra értek.

"Az építkezés, amelynek ezzel az ünneppel a végére értünk, egyszerre szolgálja a múlt bemutatását és a jövő formálását. Az az 1,7 milliárd forint, amelyet a vár felújítására fordítottak, méltó körülményeket teremt itt" - mutatott rá.

A vár története folytonos, ma agrárszakemberek képzésének intézménye, meghatározó szerepet játszik az ország agrárgazdaságának fejlesztésében, hozzájárulva ezzel a vidék megerősödéséhez - hangsúlyozta a miniszter, kiemelve: ma, amikor az ország egyik legfontosabb feladata, hogy egyetemeink is felvegyék a versenyt Európa és a világ legjobb felsőoktatási intézményeivel, nagy szerep hárul majd erre az intézményre is.

Mint fogalmazott, "minden olyan felsőoktatási fejlesztést, amelyet a kormány ígért, akár európai uniós, akár hazai költségvetési forrásból, biztosítani fogjuk."

Hozzátette, hogy ennek köszönhetően a Széchenyi Egyetem és annak valamennyi része, így a mosonmagyaróvári képzés is jobb feltételek mellett folytatódhat.

"Ha Magyarország helyt akar állni a nemzetek versenyében, különösen nagy gondot kell fordítania az agráriumra és az agrár szakemberek képzésére" - szögezte le Gulyás Gergely.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Mosonmagyaróvár ősi vára újjászületett, új funkciókkal bővült, és a városnak továbbra is igazodási pontját és identitásának részét jelenti.

Az újjászületett vár feladata most tartalommal megtölteni a teret - hangsúlyozta, hozzátéve: ez a vár mindig szolgált, hol a védelemért, hol a tudásért, most a szórakozásért és a kikapcsolódásért is, de a tudásban hozzáadott szerepe is egyre inkább felértékelődik majd.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy a négy és fél évtized után megújult, helyreállított vár, amelynek turisztikai vonzerejét is fejlesztették, több építési periódusban épült.

A legrégebb óta fennálló délnyugati rész gótikus stílusú, innen egy különleges lelet is előkerült, egy gótikus kőcímer, amely egyedülálló a magyar emlékanyagban - közölte.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!