Átadták a Pegazus Élményközpontot Salgótarjánban

Kultúra, 2018.11.21

Átadták a természettudományos ismereteket játékos formában terjesztő Pegazus Élményközpontot szerdán Salgótarjánban; a beruházást a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület (TIT) valósította meg a 330 millió forintból, a központ planetáriummal, virtuális és interaktív terekkel elsősorban a 6-24 éves korosztályt szólítja meg.

Átadták a Pegazus Élményközpontot Salgótarjánban Pálinkás Sándorné, a TIT nógrádi elnöke az átadást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: két szinten, csaknem 300 négyzetméteres alapterületen alakították ki az élményközpontot, amelynek rendszeres használatára már 33 iskolával kötöttek szerződést a salgótarjáni, bátonyterenyei és szécsényi tankerületből, és az eszközök egy részét a tanárok tananyagfejlesztési szempontjai szerint szerezték be.

Heti, havi szakköröket, versenyeket, komplex természettudományi napközis tábort, tematikus napokat is szerveznek majd a különböző korosztályoknak - tette hozzá.

Mint az elnök ismertette, a beruházáshoz miniszterelnökség pályázatán nyertek 300 millió forintot, az épület belső felújítására saját erőből költöttek 31 millió forintot.

Gőz Gábor projektmenedzser elmondta, hogy a két szinten berendezett élményközpont alsó részén három szakköri terem, és egy nagy interaktív terem kapott helyet túlnyomórészt mechanikai játékokkal, lézerpuskával, okoshomokozóval, örvénygépes vizesteremmel, de akár víznyomásos ismereteket is szerezhetnek a gyerekek labdás játékokkal, vagy kerékpárral járhatnak be túraútvonalakat, képernyőn követve a tájat és a teljesítményt.

Az emeleti Virtual Reality teremben virtuális, térbeli programokban vehetnek részt a látogatók, bejárhatják a világ több nagyvárosát az épületek között sétálva, szimulátorokkal városi KRESZ-programmal futó autózást indíthatnak vagy valós időben kereshetnek fel repülőtereket.

Az optikai teremben van tükörlabintus, sötétszoba, ahol lézerfény segítségével lehet vizsgálni lencséket, fényvisszaverődést.

Arra törekedtek, hogy a tudásszerzés játékos alapú legyen, itt nem fizikai képletek révén, hanem tapasztalati úton lehet ismereteket szerezni - tette hozzá Gőz Gábor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy mivel több mobil eszközzel rendelkeznek (mint a planetárium sátra), megyei rendezvényekre is ki tudnak települni, az ismeretterjesztés mellett pedig a salgótarjáni turizmus erősítését nevezték a második legfőbb célnak, hiszen a Pegazus Élményközpont az észak-magyarországi régióban is kuriózumnak számít.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Átadták a Pegazus Élményközpontot Salgótarjánban Átadták a Pegazus Élményközpontot Salgótarjánban Átadták a Pegazus Élményközpontot Salgótarjánban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!