Átadták a Prima Primissima Díjakat - Díjazottak (2. rész)

Kultúra, 2019.12.06

    Ferdinandy György írót, költőt 1956-ban felvették az ELTE BTK magyar-francia szakára, ahová néhány hetet járt, majd kitört a forradalom. December 13-án elhagyta az országot. 1969-ben a Strasbourgi Egyetemen irodalomtörténeti doktori címet szerzett. 1964 és 1970 között a Szomorú Vasárnap című irodalmi lap kiadója, főszerkesztője volt. 1965-ben Münchenben jelent meg első magyar prózakötete Futószalagon címmel. Budapesten 1988-ban került a polcokra első regénye. Könyveiben hangsúlyosan volt jelen az '56-os forradalom, az életérzés krónikásaként az emberi helyzeteket, sorsokat, arcokat mutatta meg. Szépírói és műfordítói munkásságáért József Attila-díjban és több külföldi irodalmi díjban részesült.

Balogh Kálmán cimbalomművész 11 éves korában ismerkedett meg a cimbalommal. 1980-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd egyetemi szintű népi cimbalom tanár diplomáját 2013-ban szerezte. Szinte valamennyi magyar autentikus és feldolgozott népzenét játszó együttessel muzsikált és rendszeresen koncertezik. A világ számos pontján fellép, a népzenei produkciókon kívül szimfonikus és dzsesszzenekarokkal, valamint kortárs zenei együttesekkel is fellép. Pályafutásának évtizedei alatt több saját zenekart alapított, kiemelkedően gazdag előadóművészi pályája mellett nagy gondot fordít az oktatásra is. Tanít középfokon zeneművészeti szakgimnáziumokban és alakulása óta a Zeneakadémia népzene tanszékén.

Dés László előadóművész, zeneszerző, nemzetközi hírű dzsesszzenész. Zenekaraival - Dimenzió, Trió Stendhal, Dés Szeptett - a világ számos országában koncertezett, fiatalon több díjat nyert szólistaként külföldi fesztiválokon. Fő hangszere a szopránszaxofon, játékát az érzékeny és szubjektív hang, improvizációs dallamvezetés jellemzi. Több mint negyven filmhez írt zenét, ezek közé tartozik az Egymásra nézve, a Szerelem első vérig, a Sose halunk meg. Musicaljeit - Valahol Európában, A dzsungel könyve, A Pál utcai fiúk - nagy sikerrel játsszák a színházak. A vágy villamosa balettdrámáját az Erkel Színházban mutatták be. A Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész 45 éves pályafutása során 40 szerzői lemezt készített.

Tóth Ildikó színművész 1990-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán, Szinetár Miklós osztályában. Pályáját a Radnóti Miklós Színházban kezdte, majd Székely Gáborral tartott az Új Színházba. Játszott a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a Thália Színházban, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban is. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész 2015 óta a székesfehérvári színház tagja. A finom lelki rezdülések színésznőjének tartják. Számára a "színházcsinálás" a legelevenebb művészeti ág, amely a leginkább élő módon tudja értelmezni azt a világot, amelyben élünk. Több mint 20 filmben szerepelt, többek között láthatták a nézők a Rokonok, a Jadviga párnája, a Felhő a Gangesz felett és az Aurora Borealis című alkotásokban.

Keresztes Ilona vezető szerkesztő 1998 óta a Kossuth Rádió munkatársa. A mi időnk, a Napközben, a Családi Tükör riportere és szerkesztője volt, évekig vezette a Smink nélkül és a Szombat délelőtt című magazinokat. Számos téma között a család a legfontosabb számára. A Vendég a háznál című műsorban 2000 óta folyamatosan közreműködik riporterként, nyolc éve pedig felelős szerkesztőként irányítja a csapatot. Az adásokban szülőkkel, gyerekekkel és szakértő vendégekkel beszélgetnek a gyermeknevelés kérdéseiről, a családi élet szépségeiről és gondjairól. A műsoron belül 2012-ben létrehozta a Válasz-Utak című diákrovatot, amelyben tizenévesek beszélgethetnek a stúdióban őket érintő kérdésekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!