Átadták az MMA művészetoktatói elismeréseit

Kultúra, 2019.11.06

A művészetoktatás területén nyújtott kimagasló teljesítményéért három pedagógus, valamint két intézmény, alkotóműhely kapott elismerő oklevelet szerdán a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodaházában.

"A Magyar Művészeti Akadémia folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar és egyetemes kultúra értékeinek érvényesülését, megóvását, a hagyományok tiszteletét fejlesztő, és annak szeretetét, megbecsülését a felnövekvő generáció számára továbbadó, értékteremtő nevelési, oktatási tevékenységet" - hangsúlyozta köszöntő beszédében Vashegyi György, az MMA elnöke.

Mint mondta, az MMA a magyar kulturális élet kimagasló alkotói, szellemi teljesítményt felmutató művészeinek a közössége, megalakulása óta a hazai és nemzetközi területen egyaránt kiemelt figyelmet szentel a művészetek népszerűsítésére, közkinccsé tételére és bemutatására, a művészetoktatás szerepe és társadalmi fontossága, jelentősége elismerésére.

Az elismeréseket Vashegyi György Farkas Ádámmal, az MMA elnökségi tagjával, az Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottság elnöke adta át.

Pedagógus kategóriában Igaliné Büttner Hedvig, a művésztanárok közül Fábián Éva és Kertész Lajos, a közösségek részéről a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely Alapítvány (képviseletében Eplényi Anna tájépítész vette át az elismerést), az intézmények közül pedig a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma (Takácsné Baranyi Etelka intézményvezető volt a díj átvevője) kapott oklevelet.

Igaliné Büttner Hedvig a hazai zeneművészet területén végzett közel négy évtizedes pedagógiai tevékenységéért kapott elismerő oklevelet. Mint elhangzott, 23 éve a Hunyadi János Ének-Zenei, Nyelvi Általános Iskola felső tagozatának ének tanára és Magyarország egyik legeredményesebb gyermekkórusának, a Hunyadi Nagykórusnak a karnagya.

Fábián Éva, az Óbudai Népzenei Iskola népi ének tanára a hazai népzeneoktatás területén végzett több évtizedes elhivatott művésztanári tevékenységének elismeréseként vette át az oklevelet.

Kertész Lajos zongoraművész-tanárt, református teológust, a Magyar Kodály Társaság alapító és tiszteletbeli tagját a zeneművészet területén végzett több mint hat évtizedes elhivatott művésztanári tevékenységének elismeréseként jutalmazták.

A Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely Alapítványt a hazai művészettel nevelésben végzett közösségépítő tevékenységéért ismerték el. A GYIK Műhely közel fél évszázad óta kiemelkedő szellemi és gyakorlati műhelye a gyermekek játékos vizuális nevelésének.

A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma a magyar népi kézműves oktatásban végzett közel három évtizedes példaértékű tevékenységének megbecsüléseként kapott elismerő oklevelet. Mint a laudációban elhangzott, az intézmény küldetése, hogy a hagyományos tudást, mesterségeket, a természet- és környezettudatos életvitelt, a szellemi örökséget visszatanítsa az attól eltávolodott nemzedékeknek.

A köztestület a művészetoktatói elismerésből évente legfeljebb ötöt adományoz, ezzel bruttó 250 ezer forint pénzjutalom jár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!