Átadták az V. Mesterecset pályázat díjait

Kultúra, 2019.06.12

Átadták a Magyar Államkincstár (MÁK) Mesterecset pályázatának díjait szerdán Budapesten. A rajzpályázatot a fiatalok pénzügyi tudatosságának erősítése jegyében hirdették meg.

A pályázat legfontosabb célja, hogy a művészeti alkotások létrehozásán keresztül segítse elő a pénzügyi tudatosság kialakítását a fiatalok körében.

A pályázat szerdai díjátadóján Mészáros József, a MÁK elnöke emlékeztetett arra, hogy a Magyar Államkincstár évről évre rajzpályázatot hirdet a takarékoskodás tárgyában. Takarékoskodni nem lehet elég korán, fontos megtanulnunk, hogy a ránk bízott eszközökkel felelősen kell gazdálkodnunk - hangsúlyozta.

Mint mondta, az idei pályázat témája a környezetvédelem és a takarékoskodás volt. Látszólag távoli dolgokról van szó, amelyek mégis kapcsolódnak egymáshoz. A környezetvédelem és a takarékoskodás arról szól, hogy a korlátos forrásokkal felelősen bánjunk, és a gyerekrajzok is erre hívják fel a figyelmet.

Borbély László, a MÁK pénzforgalmi elnökhelyettese kiemelte, hogy az idén ötödik alkalommal hirdette meg a Magyar Államkincstár a rajzpályázatot, amelyet a pénzforgalmi terület indított.

Az idei pályázat újdonsága volt az összetettebb témaválasztás, hiszen a benyújtott alkotásoknak a pénzügyi tudatosság és a környezetvédelem kapcsolatát kellett megragadniuk, továbbá az, hogy a pályázók nemcsak szabadkézzel, hanem számítógéppel vagy más digitális eszközzel is elkészíthették munkájukat.

A pályázat az 5-18 éves korosztálynak szólt, négy kategóriában lehetett részt venni: három korcsoportban hagyományos rajz, illetve életkortól függetlenül digitális rajz kategóriában.

A pályamunkákat a Spórolok az állatokért, a Megtakarítás egy szebb környezetért és a Pénzügyek a környezet védelméért című témákban várták.

A beérkezett 1.176 alkotás közül a szakmai zsűri az ötletesség, az alkalmazott technikai kivitelezés és a kiválasztott témához való illeszkedés szempontjait figyelembe véve korosztályonként 3-3 művet díjazott. Emellett a Kincstár munkatársainak szavazatai alapján kategóriánként 1-1 Kincstár Dolgozói Különdíjat is átadtak. A nyeremény a helyezéstől függően 30-150 ezer forint összegű vásárlási utalvány volt.

Az 5-8 éves korosztályban az első helyezett Angi Zoé, a második Németh Szonja, a harmadik Lugosi Zsolt lett.

A 9-13 éves korosztály tagjai közül első díjat vett át Puskás Petra, másodikat Mundi Boglárka, harmadikat Sallai Anna Katalin.

A 14-18 éves korosztályban az első helyezést Jaskó Emőke, a másodikat Szőnyi Panna, a harmadikat Bach Alexandra és Técsi Boglárka nyerte el. A Pénziránytű Alapítvány különdíját Firtha Blanka vette át.

A digitális pályázatok között első helyezést ért el Sándor Ákos, másodikat Aszódi Vivien, harmadikat pedig Jaskó Emma.

Kincstár Dolgozói Különdíjat nyert Bíró Alexandra, Gerényi Barnabás, Gulyás Lenke Krisztina és Kabdebon Kamilla.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!