Az alfától az omegáig - Petőcz András kiállítása a Műcsarnokban

Kultúra, 2022.01.26

Petőcz András író, költő és képzőművész negyven évnyi munkásságából mutat be válogatást Az alfától az omegáig címmel csütörtöktől a Műcsarnok.

A MűcsarnokBoxban megnyíló tárlaton láthatók lesznek Petőcz András korai, neoavantgárd, experimentális jellegű képversei az 1980-as évekből, a body art műfajához kapcsolódó művei a 2010-es évekből, valamint a világirodalomra reflektáló, fekete-fehér sorozatai. A bemutató kiemelt hangsúlyt helyez arra a kreatív-intellektuális folyamatra, amely Petőcz írói tevékenységét képzőművészetté alakította - közölte az MTI-vel kedden a Műcsarnok.

A közlemény emlékeztet, arra, hogy Petőcz András művészetének origója az írás, amely a kreativitást, a gondolatok közvetítésének írott formáját tekinti központi kérdésnek. Az alkotási folyamat eltér a képzőművészet klasszikus formájától, ahogy a gondolatok visszafejtése, a műelemzés is. A Műcsarnok mostani kiállítása azt a különleges utat mutatja be, amely egyetlen életművön belül a kortárs irodalom és a képzőművészet tökéletes ötvözetét hozta létre - hangsúlyozzák a szervezők.

Petőcz András az 1980-as években kezdett kísérletezni a képvers és vizuális költészet műfajaival. Ebben az időszakban született alkotásai emléket állítanak a mestereiként tisztelt Kassák Lajosnak és Erdély Miklósnak, valamint Tandori Dezsőnek is; fekete-fehér sorozatában pedig a verselés szabályos formavilágát transzponálja képpé, ugyanakkor a szavak is absztrakt gesztusokká alakulnak.

Hangsúlyos helyet kapott Petőcz András életművében a művészi firka (doodle art) is, egy másik szembetűnő irány pedig a body art, amely nála a performanszok képi rögzítését jelenti. A testet improvizatív módon, vászonként használja: fehér festékkel vonja be modelljeinek testét, verseket és gondolatokat fest rájuk, majd végső mozzanatként fotót készít az alkotásról. Ezeket a fényképeit később nyersanyagként használja, elvesz és hozzáad elemeket a műhöz - áll a Műcsarnok közleményében.

Petőcz András tárlata csütörtöktől március 13-ig látogatható a Műcsarnok mélyföldszinti kiállítóterében, a MűcsarnokBoxban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!