Az anyagi nehézségek határozták meg a kolozsvári magyar színház 226. évadját

Kultúra, 2019.07.08

Az anyagi nehézségek határozták meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház hétfőn lezárult 226. évadját - mondta Tompa Gábor igazgató hétfőn sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Tompa Gábor igazgató elmondta: a színház folyamatos anyagi bizonytalanságban működött. Az évad nyolc bemutatója közül három a korábbi évadtervben is szerepelt, és a 2017-18-as évadra tervezett egyik előadásukat a 2019-2020-as évadra kellett elhalasztani.

Az igazgató megjegyezte: a bemutatott előadások jelentős hányada pályázati forrásokból, együttműködések révén valósult meg, mivel az intézmény állami finanszírozása akadozik. Példaként elmondta, hogy a román parlament által csak márciusban elfogadott idei költségvetésben megszabott állami támogatás csupán hatvan százalékát teszi ki annak az összegnek, amelyet a színház a korábbi években kapott, de az elmúlt hónapokban ennek a megítélt összegnek is csak a 35-40 százalékát utalták át a színháznak - ez a fizetések és a számlák kifizetésére sem elegendő.

Tompa Gábor az anyagi nehézségeknek tulajdonította, hogy az évadban csak egy nagytermes előadást mutatott be a társulat. Úgy vélte: a nehéz körülmények ellenére voltak szakmai eredményeik, például a bemutatók mellett sikerült megszervezniük az Interferenciák színházi fesztivált, és előadásaikat több nemzetközi fesztiválra is meghívták.

Az igazgató az MTI kérdésére úgy vélekedett, hogy az anyagi nehézségek nem nyomták rá a bélyegüket a produkciók színvonalára. Hozzátette: a kolozsvári társulat mindig nyitott volt a sokszínűségre, sokféle műfaj előadásával próbálkozott. Azt tartotta elengedhetetlennek, hogy az előadások neveljenek is, ne csak szórakoztassanak.

Az igazgató elmondta: a következő évadot Frank Wedekind Lulu című előadásának a bemutatásával kezdik, melyet Eszenyi Enikő, a budapesti Vígszínház igazgatója állít színpadra Kolozsváron.

A 17 jelentős európai színházat tömörítő Európai Színházi Unió (UTE) elnöki tisztségét is betöltő igazgató elmondta, a tisztségbe való megválasztásakor azt vállalta, hogy feléleszti az unió fesztiválját. Ilyen fesztiválokat évente szerveztek 2008-ig, ekkor azonban megszakadt a sorozat. Hozzátette: a sorozatot újraindító fesztivált Kolozsvárra tervezik november második felében, és az a céljuk, hogy az UTE-t alkotó színházak közül legalább 12 elhozza Kolozsvárra egy-egy produkcióját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!