Az EJI az elmúlt fél évtized legmagasabb összegű jogdíját fizeti a zenészeknek

Kultúra, 2022.07.11

Az elmúlt fél évtized legmagasabb összegű jogdíját, összesen csaknem 1,6 milliárd forintot fizet ki hatvannégyezernél is több magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI).

A zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós-, televíziós sugárzási és a háttérzenei jogdíjakat, a külföldi jogkezelőktől beszedett járandóságokat, valamint a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjazást. Ezek összege az elmúlt öt évre visszatekintve az idén a legmagasabb - közölte az EJI hétfőn az MTI-vel.

Mint írják, a most lezárt jogdíjfelosztás során a legnagyobb összegű díjat az idén is magyar zenész kapta, a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó közül idén hat volt magyar. Tendencia, hogy a kiemelt játszást elérő zenészek között egyre több a nő, idén a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő zenész közül négy nő.

A rádiós és televíziós játszások alapján az EJI 2022-ben csaknem 1,5 milliárd forint jogdíjat fizet ki, csaknem 57 ezer előadó részére. A jogdíjfelosztás során több mint 400 ezer különböző felvételt azonosítottak be az EJI munkatársai.

A legmagasabb kifizetett jogdíj megközelíti a hatmillió forintot, a tíz legmagasabb összegű jogdíj együttesen 38 millió forintot tesz ki. Az egy előadó részére kifizetett átlagos jogdíj összege némileg nőtt, idén megközelíti a 27 ezer forintot - emelik ki a közleményben.

A zenét felhasználó boltok és szálláshelyek adatai alapján az EJI az idén 46 ezer különböző hangfelvétel 115 millió elhangzását dolgozta fel. Volt olyan hangfelvétel, amelyet csak 2021-ben harmincötezernél is több alkalommal szólaltattak meg a különböző üzletek és szálláshelyek. Bár összességében az így felhasznált zenék között a magyar felvételek aránya még mindig szerény, a tíz legmagasabb összegű jogdíjban részesülő előadó közül négy volt magyar.

Az EJI az idén összesen csaknem harmincmillió forint jogdíjat osztott fel a meghosszabbított védelmi idejű, vagyis az ötven évnél régebbi hangfelvételek után. A jelentős növekedés hátterében az áll, hogy két nemzetközi hátterű hangfelvétel-előállító sok év jogdíját utólag fizette meg 2022-ben. A jogdíjkezelő összesen 14 ezernél is több felvétel felhasználása után hatezer, ma már kevésbé aktív előadó számára biztosít bevételt. Bár a legmagasabb kifizetett jogdíj megközelítette az egymillió forintot, az előadók többsége ezen a jogcímen csekély bevételre tesz szert.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amelyet az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek csaknem 3500 tagja és 15000 megbízója van - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!