Az elmúlt 25 évre tekint vissza a Morcheeba a Budapest Parkban

Kultúra, 2021.09.09

A zenekar elmúlt 25 évére tekint vissza a Morcheeba budapesti koncertjén, de az új lemezről is játszanak számokat - mondta Ross Godfrey, a Morcheeba tagja csütörtökön az MTI-nek. A zenész arról is beszélt, hogy nagyon tetszik neki a magyar Qualitons együttes zenéje, benne a pszichedelikus gitárhangzás.

A világhírű brit triphop/downtempo csapat, a Morcheeba szeptember 10-én pénteken ad koncertet a Budapest Parkban.

"Egy barátom beszélt a Qualitonsról nekem, éppen ma reggel hallgattam a zenéjüket. Nem lenne rossz, ha esetleg összefuthatnék a srácokkal Magyarországon" - jegyezte meg a Morcheeba zenei mindenese, aki Angliából telefonon nyilatkozott az MTI-nek.

Mint kiemelte, a Morcheeba a koronavírus-járvány miatt másfél évig nem adott koncertet, a visszatérés idén júliusban volt Barcelonában. A 2020-ra tervezett turné a zenekar megalakulásának 25. évfordulójára szerveződött, a Budapest Parkban tavaly júniusban játszottak volna, ezt pótolják most pénteken.

"Mindenki a nagy slágereket várja tőlünk, de azért három-négy szám az idén tavasszal megjelent új lemezünkről, a Blackest Blue-ról is be fog épülni a koncertrepertoárba. A mostani turnén egészen a kezdetekig nyúlunk vissza, első kislemezünk a Trigger Hippie volt 1995-ben. Minden albumunkról lesz valami, előadjuk a The Sea-t, a Rome Wasn't Built in a Day-t, az Otherwise-t vagy az Enjoy the Ride-ot is" - fejtette ki Ross Godfrey.

Kitért arra, hogy számukra a koncertezés igazi öröm, hatalmas élmény, amikor a közönség énekli a dalaikat és táncol. Hozzátette, hogy az ünneplés, az érzelmek most az elmúlt másfél év nehézségei miatt különösen fontosak.

A Morcheebát Skye Edwards énekesnő és a Godfrey fivérek, Ross és Paul alapították; második stúdióalbumukkal, az 1998-ban kiadott Big Calm című anyaggal robbantak be a nemzetközi popzene sztárjai közé, és évekig a legfontosabb formációk közé tartoztak. Nagy sikert hozott a Fragments of Freedom (2000) és a Charango (2002) is, majd Skye és a Godfrey fivérek útjai egy időre elváltak. Az énekes szólóban próbálkozott, ő adta elő Csupó Gábor rendező 2009-es fantasy filmje, a Holdhercegnő végefőcímdalát is. A kibékülés 2010 elején jött el, ennek eredménye a Blood Like Lemonade és a Head Up High című lemez lett, ezt követően Paul 2014-ben személyes és zenei problémákra hivatkozva elhagyta a formációt.

"El tudom képzelni, hogy megint együtt dolgozzunk Paul-lal. De hogy fogjuk-e még mindketten valaha érezni, hogy eljött az idő az újabb közös munkára, ezt nem tudom megmondani" - mondta az MTI kérdésére Ross Godfrey.

Arra a felvetésre, hogy a kilencvenes-kétezres évek nagy triphop bummja után mit jelent manapság ez a fajta zene, Ross Godfrey azt mondta: furcsa szembesülniük azzal, hogy ott lehettek a műfaj bölcsőjénél.

"Sokféle tánczenei alműfaj született és ment ki a divatból azóta, de igazi forradalmat szerintem egyik sem hozott. A triphop azért lett népszerű, mert sokféle zenét vegyített, hiszen nagyon szerettük a bluest, a pszichedéliát, de még a country-t is, ezeket hoztuk össze az elektronikával és a hiphoppal. Szerencsénk volt, hogy olyan, ma is nagyra tartott előadókkal kezdtük szinte egy időben, mint a Massive Attack, a Portishead vagy a nagyszerű énekesnő, Martina Topley-Bird" - sorolta a zenész.

Ross Godfrey megerősítette, hogy új lemezük, a Blackest Blue is a koronavírus-járvány terméke. Elmesélte, hogy Skye-jal a karantén bevezetése után rögtön hozzáfogtak az anyag elkészítéséhez; egymásnak küldték a különböző file-okat házi stúdióikból. A lemezen - akárcsak a Skye & Ross címmel megjelent 2016-os anyagon - szerepel Skye férje, a basszusgitáros Steve Gordon, valamint fia, a dobos Jaega McKenna-Gordon is.

"Steve a mostani turnén is velünk van, így ott lesz a Budapest Parkban a színpadon. Jaega nagyon elfoglalt, több formációban dobol, neki már nincs ideje a mamája zenekarában játszani" - nevetett Ross. A Morcheeba eddigi lemezeiből világszerte több mint ötmillió példány fogyott. Első magyarországi koncertjük 1998-ban volt a Sziget fesztiválon (ide még háromszor visszatértek), legutóbb 2019-ben jártak nálunk, kétszer is: a fővárosi Dürer Kertben, valamint a balatonboglári Balaton Pikniken léptek fel.

"Nagyon izgatottak vagyunk, Budapest az egyik kedvenc városunk" - mondta végül Ross Godfrey az MTI-nek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!