Az erdélyi népzenét bemutató kötetet jelentet meg a Magyar Művészeti Akadémia

Kultúra, 2019.12.14

Almási István "Most jöttem Erdélyből..."- Írások népzenéről és népdalkutatásról című könyvét mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia hétfőn Budapesten.

A kolozsvári születésű népzenekutató életművéből kínál válogatást a gyűjteményes kötet, amelyet a magyar kultúra legősibb értékei iránt érdeklődő olvasóknak is ajánlanak - közölte az MMA az MTI-vel.

Mint írják, Almási István, az MMA rendes hosszú évtizedek óta tárja fel az erdélyi népdalkincset. A kolozsvári születésű, városához mindmáig hű népzenekutató írásait áthatja a magyar zenei anyanyelv tisztelete és az a kutatószenvedély, amelynek köszönhetően gazdag életművét építette és építi.

Legyen szó Bartók vagy Kodály munkásságának fontosságáról, az erdélyi népzenegyűjtés sokszor viszontagságos körülményeire való utalásról vagy éppen a költő Áprily Lajos népdalélményeinek bemutatásáról, Almási István professzor mindig pontos, árnyalt mondatokban adja át tudásának legjavát - olvasható az ajánlóban.

A kötetet hétfőn Budapesten Almási István mellett Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató; Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője és Szathmáry István, a kötet szerkesztője mutatja be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!