Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat határozza meg az Újvidéki Színház idei évadát

Kultúra, 2021.09.09

A 2021/2022-es évad első felében csak egy bemutatót tervez az Újvidéki Színház, az évad második felében viszont számos programot szerveznek, a jövő évben ugyanis Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz, és a legtöbb produkció a hivatalos programsorozat részét képezi - közölte Lénárd Róbert művészeti vezető az MTI-vel csütörtökön.

Novemberben mutatják be Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének adaptációját, amely várhatóan az Idióta címet viseli majd. Az előadást Keresztes Attila rendezi, és az egész társulat szerepel benne. Lénárd Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy novemberben lesz éppen kétszáz éve, hogy megszületett Dosztojevszkij, úgyhogy ez is aktualitást ad a darabnak.

A 2022-es év Dejan Projkovszki rendezésével indul. Ő korábban a többször díjazott Anna Kareninát vitte színre az Újvidéki Színházban, most pedig Shakespeare III. Richárdját rendezi.

Tavasszal Urbán András rendezésében lesz látható Lovas Ildikó legújabb regényének, az Amikor Isten hasba rúg című könyvnek az adaptációja. A Csáth Géza életével foglalkozó előadás hivatalosan is az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részét képezi.

Az EKF-program keretében lesz látható Végel László Neoplanta című regényének adaptációja is, amelyet az Újvidéki Színház 2014-ben mutatott be Urbán András rendezésében, és most ennek felújított változatát játssza majd. Szintén a hivatalos programhoz tartozik egy jelenleg is íródó Végel László-szöveg, amelyet felolvasószínházi formában láthat majd a közönség Urbán András rendezésében.

Az évad során Lénárd Róbert viszi színre Terék Anna új darabját, amely az árvaság témáját járja körül. A Láthatatlan kölykök zenés előadás lesz.

Szintén 2022-ben lesz látható egy szerb-japán-magyar koprodukciós előadás, amely egyelőre a Cseresznyevirág címet viseli, és Jézus születéséről szól japán szemszögből. Az előadás a klasszikus kabuki színház hagyományaira épít Jámbor József rendezésében.

Az Európa Kulturális Fővárosa címtől azt várják, hogy több turistát vonz a következő évben Újvidékre, így a teátrum néhány előadását angol feliratozással játsszák majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!