Az Európai Bizottság a megújuló energiával és az örökségvédelemmel kapcsolatos polgári kezdeményezéseket vesz nyilvántartásba

Kultúra, 2022.09.07

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nyilvántartásba vesz két európai polgári kezdeményezést, egyet a megújuló energiával, egyet pedig a vidéki örökség védelmével kapcsolatban - közölte a brüsszeli testület szerdán.

A megújuló energiával kapcsolatos kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan javaslatot uniós jogszabály elfogadására, amely előírná, hogy minden európai lakóház - kizárólag a települési önkormányzatok által igénybe vett uniós források finanszírozásával - legyen felszerelve 1 kW-os napelemes rendszerrel és 0,6 kW-os szélturbinával. Véleményük szerint a háztartások zöld energiával történő ellátásához szükséges infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen az ökológiai lábnyom csökkentése céljából.

Az EU vidéki örökségének, élelmezés-biztonságának és élelmiszer-ellátásának védelmében benyújtott polgári kezdeményezés szervezői pedig megújított uniós kötelezettségvállalást sürgetnek a regionális örökség védelme, a vidék fenntartható növekedése és életszínvonal-növelése mellett. A szervezők felkérik az Európai Bizottságot, hogy támogassa a vidéki közösségek foglalkoztatási gyakorlatait és tevékenységeit, például a hagyományos kézműves iparágakat.

Mivel ezek az európai polgári kezdeményezések megfelelnek a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy jogilag elfogadhatók. A javaslatok tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!