Az MR Szimfonikus Zenekarának művészei is játszanak a zene ünnepére készült EBU-videón

Kultúra, 2020.06.21

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 11 művésze is közreműködött annak a videónak az elkészítésében, amelyet az európai zene ünnepére készített az Európai Műsorsugárzók Uniója(EBU).

Az EBU összefogásában különleges felvétel készült Marc-Antoine Charpentier Te Deum című művéből: 25 európai zenekar 188 művésze az online térben közösen játssza el az Eurovízió szignáljaként is ismert és kedvelt, híres barokk művet. Magyarországot és a magyar közmédiát a felvételen a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara képviseli - olvasható az MTVA közleményében.

Európában jelenleg évente több mint egymillió órányi zenét szolgáltatnak a közszolgálati csatornák. Az EBU Keep Media Good kampánya a virtuális térben kapcsolta össze Európa 25 zenekarát. A több hét munkájával elkészített, másfél perces videót június 21-én, a zene ünnepen teszik közzé a műsorszolgáltatók.

A zene ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék.

Mára már nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg az ünnepet, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, dzsezz-művészek, népdalénekesek, dj-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és a klubszínpadokon. Ebben az évben, a sajátos helyzet miatt az EBU a virtuális térben összekapcsolt zenésztársakkal tiszteleg a Zene közösségteremtő és -összetartó ereje előtt.

A felvételen 18 európai ország zenekara lépett fel: Nagy-Britannia, Fehéroroszország, Németország, Horvátország, Magyarország, Hollandia, Norvégia, Ausztria, Lengyelország, Franciaország, Románia, Olaszország, Írország, Albánia, Spanyolország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna.

A videó elérhető a https://www.facebook.com/kozmedia/videos/191952042191718/ linken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!