Babos Gyula halála - Halper László: "Komoly maximalizmusra nevelt minket"

Kultúra, 2018.04.14

"Komoly maximalizmusra nevelt minket" - emlékezett Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenészre, zeneszerzőre, művésztanárra Halper László dzsesszgitáros, Babos Gyula egykori tanítványa szombaton.

"Babos Gyula nemcsak tanárom, hanem a mesterem volt. Megtette nekünk, tanítványoknak azt az óriási szívességet, hogy szigorú volt hozzánk, ami sokkal több energiát kíván, mint lazának lenni. Nagyon maximalista légkört tartott az óráin, amely a muzsikusi pályán igazán hasznosnak bizonyult: nem jelentett újdonságot, hogy magas színvonalon kell játszani" - idézte fel a zenész az MTI-nek nyilatkozva.

"Nem csupán a zenére vonatkozóan adott fontos tanácsokat, hanem kifejezetten az életre vonatkozókat is. Azt is tanította, hogyan kell bölcsen, okosan élni az életet" - tette hozzá.

Halper László elmondta, ritkán volt alkalmuk együtt fellépni, hiszen mindketten ugyanazon a hangszeren játszottak. Októberben azonban, a Jimmy Hendrix születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású emlékkoncerten közösen léptek fel.

"Fantasztikus élmény volt egy színpadon állni vele. Volt egy pillanat, amikor a saját gitárszólójánál rám nézett, hogy játsszunk együtt egy darabig. Életem egyik legmeghatározóbb muzsikusi élménye volt ez" - emlékezett vissza Halper László.

Babos Gyulát csütörtökön érte a halál. A dzsesszgitárost saját halottjának tekinti a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!