Bányászati hagyományokat kutató diákoknak adtak át kerékpárokat Dorogon

Kultúra, 2021.12.03

A bányászati hagyományok ápolásáért és a családfakutatás megismertetéséért hirdetett pályázaton nyertes diákoknak adott át kerékpárokat Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője pénteken Dorogon, a Reimann Bányászattörténeti Múzeumban.

Bányászati hagyományokat kutató diákoknak adtak át kerékpárokat Dorogon Fekete Péter elmondta, hogy az Ősök-bányász hősök pályázatot általános- és középiskolásoknak hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Levéltár.

Az államtitkár hozzátette, az országos pályázat segítségével a diákok felkutathatták felmenőik tetteit, megismerhették a bányászatot, valamint bemutathatták településük bányászathoz kapcsolódó épített környezetét. A felhívásra országosan 30 településről 200 pályamű érkezett.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője felidézte, hogy a kezdeményezés ötletét az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárával a csolnoki bányászati emlékek meglátogatásán szélesítették országos kezdeményezéssé.

Dorogon, a Reimann Bányászattörténeti Múzeumban kétszintes térben, terepasztalok, valamint makettek és modellek segítségével mutatják be meg Dorog és a szénmedence bányászatának történetét.

A Dorogi-medencében 230 éves múltra tekint vissza a bányászat. A Reimann-altárót 1915-ben kezdték kialakítani, és 1918-ban hozták felszínre az első csille szenet föld alatti vasút segítségével. Az altáró vasútvonalát már 1921-ben villamosították, a vágat hetven évig üzemelt.

Az alagúthálózat hossza legnagyobb kiterjedése idején meghaladta a 36 kilométert, a Dorog, Csolnok, Annavölgy, Sárisáp és Tokod településekhez tartozó bányákat kötötte össze. A második világháború idején a föld alatti járatok több ezer ember számára szolgáltak óvóhelyül.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Bányászati hagyományokat kutató diákoknak adtak át kerékpárokat Dorogon Bányászati hagyományokat kutató diákoknak adtak át kerékpárokat Dorogon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!