Berlin jellegzetes zajait vizsgálják magyar és német hangművészek egy közös projektben

Kultúra, 2022.05.19

Berlin jellegzetes zajait vizsgálják kortárs zenével foglalkozó magyar és német művészek egy projektben, amelynek eredményeit egy közös hangversenyen mutatják be pénteken a német fővárosban működő magyar kulturális intézetben (Collegium Hungaricum Berlin - CHB).

A berlini Művészeti Egyetem (Universität der Künste, UdK) és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) "De-tune Berlin Budapest" elnevezésű projektjében az elektroakusztikus hangművészet eszközeivel térképezik fel és értelmezik újra a német főváros zajait.

A résztvevők a Berlinben töltött egy hét alatt a CHB belvárosi épületének és környékének "hangtáját" is felfedezik. A gyűjtés után felvételeiket elektroakusztikus eszközökkel feldolgozzák és új kontextusba helyezik - áll az intézet közleményében.

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) támogatásával megvalósított projektet Sőrés Zsolt zeneszerző-hangművész és Szigetvári Andrea elektroakusztikus zeneszerző, az LFZE Elektronikus Zenei Médiaművészet szakirányának vezetője dolgozta ki. A német partnerek között van Kirsten Reese, az UdK elektroakusztikus zeneszerzésre, hangművészetre és hangkutatásra szakosodott stúdiójának vezetője (UNI.K).

A terepmunka és a közös alkotómunka eredményét a projekt utolsó estéjén, pénteken mutatják be a kortárs zenei színtér egyik leghíresebb berlini képviselője, Ute Wassermann énekes-hangművész közreműködésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!