Betonszobrászati alkotófórumnak ad otthont július második felében Szigetmonostor

Kultúra, 2022.07.12

Kilenc képzőművésznek a betonnal mint szobrászati anyaggal való kísérletezésre nyújt lehetőséget július 18. és augusztus 1. között a Monostori Művésztelep Szigetmonostoron - olvasható a szervezők kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az immár 6. alkalommal megrendezett, kéthetes betonszobrászati alkotófórum célja a közös alkotás élményén túl a művésztelepnek otthont adó, a kultúrára fogékony, befogadó közösséggel bíró Szigetmonostor művészeti életének felpezsdítése is.

Júliusban a szentendrei-szigeti településen kilenc művész vetheti bele magát a betonszobrászat sajátos műfaja kínálta lehetőségekbe és kihívásokba. Az alkotók között egyaránt lesznek magyarországi visszatérők és újoncok, sőt, pályázat útján egy Párizsban és egy Dubaiban élő művész is kipróbálhatja magát az Art-Tér Művészeti és Kulturális Egyesület által kínált terepen.

Az "Újra miénk a tér!" mottóval megrendezett alkotófórumon a művészek feladata elsősorban olyan köztéri alkotások létrehozása, amelyekkel rajta hagyják nyomukat Szigetmonostor mindenki által látható és látogatható terein, szimbolizálva a település és a hazai kulturális színtér kapcsolatának erősítését, közelítését egymáshoz, iránymutatást adva a következő generációknak is.

Mint írják, a művésztelep nyitottságának köszönhetően bárki bepillantást nyerhet az alkotás folyamatába, kérdéseket tehet fel a közreműködő művészeknek és megtekintheti a művésztelep területén található, folyamatosan bővülő szoborparkot is.

A 6. Monostori Művésztelep művészei Gáspár György üvegművész (Budapest), György Kata szobrászművész (Pilisszentlászló), Makra Zoltán képzőművész (Pécs), Mattia Listowski szobrászművész (Párizs), Megyeri Barbara szobrászművész (Budapest), Mindák Gergely képzőművész (Szigetmonostor), Natalia Drachinskaya képzőművész (Dubai), Varga Tibor szobrászművész (Kapuvár), valamint Veres Balázs szobrászművész (Budapest) lesznek - áll a közleményben.

A Monostori Művésztelepet Veres Balázs szobrászművész és Kovács Attila, a Szigetmonostor Faluház egykori vezetője hívták életre 2016 nyarán. A különböző építőipari cégek támogatása mellett a művésztelep kezdetektől fogva többek között Szigetmonostor Község Önkormányzata, valamint a helyi és környékbeli civil szervezetek felajánlásaival és segítségével valósulhat meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!