BTF - David Lynch-vetítéssorozat az Urániában

Kultúra, 2019.03.23

David Lynch útvesztőjében címmel az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5. és 14. között vetítéssorozattal kapcsolódik a Budapesti Fotófesztivál keretében a Műcsarnokban rendezett David Lynch: Small Stories/Kis történetek című fotókiállításhoz.

A sokoldalú alkotóművész filmjei közül a Radírfej, a Veszett a világ, a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! és a Lost Highway lesz látható a sorozatban - közölte az Uránia Nemzeti Filmszínház az MTI-vel.

Bevezetőként a rendező első nagyjátékfilmjét, az 1977-es, fekete-fehér Radírfejet vetítik április 5-én. Ez a film - amely egy fiatal apa története, aki álomvilágba menekül mutáns gyermeke látványa és kínzó sírása elől - szürreális álomképeivel, erős vizualitásával, sötét tónusaival és sajátos humorával már felvillantja az életmű alapjegyeit. A főszerepben látható Jack Nance később majdnem minden Lynch-filmben feltűnt, utolsó filmszerepe a mostani sorozatban is vetített Lost Highway volt.

Az 1990-es Cannes-i Filmfesztivál fődíját kiérdemlő és mára kultuszfilmmé vált Veszett a világ vetítésére április 8-án kerül sor. "A műfajok között lavírozó, kulturális utalásokban gazdag történet főhőse a Nicolas Cage által zseniálisan alakított Sailor és a Laura Dern által megformált Lula - tulajdonképpen egy Elvis- és egy Marilyn Monroe-karakter - akik maguk lehetnének a nagy amerikai álom, ha a lány anyja nem küldene bérgyilkosokat utánuk" - írják a szervezők.

Április 11-én a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! című filmet vetítik. Mint felidézik, a televíziós sorozatok történetében mérföldkőnek számító Twin Peaks a kilencvenes évek elején egy csapásra tömegek előtt nyitotta meg David Lynch szürreális világának kapuit. Az eredeti két évadhoz kapcsolódóan, 1992-ben készült el a sorozatban szereplő mozifilm, amely a Laura Palmer halála körüli nyomozás előzményeit dolgozza fel, elmesélve a lány életének utolsó napjait.

Az 1997-es Lost Highway április 14-én látható a moziban. A film főhőse Fred, a Bill Pullman által alakított középkorú szaxofonista, akit felesége megölésével vádolnak, halálra ítélnek, de egy nap eltűnik zárkájából, és valaki mást találnak a helyén. A film forgatókönyvírója az a Barry Gifford volt, aki a Veszett a világ alapjául szolgáló regényt írta.

A közlemény szerint az Uránia és a Műcsarnok kölcsönös kedvezményt biztosít a sorozat és a fotókiállítás látogatóinak. Kedvezményesen vásárolhatnak mozijegyet a sorozatra a filmszínház pénztárában mindazok, akik a Műcsarnok kiállítására szóló jegyüket bemutatják, hasonlóképpen a Lynch-filmek valamelyik vetítésére szóló belépővel a Műcsarnokba látogatók is 20 százalék kedvezményt kapnak a múzeum pénztáránál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!