BTF - Jordi Savall, Joseph Calleja és a bázeli balett is a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában

Kultúra, 2018.11.07

Jordi Savall, Kirill Gerstein, Joseph Calleja, a Theater Basel Balettegyüttese és egy Michelangelo-kiállítás is szerepel a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programjában 2019. április 5. és 22. között, számtalan klasszikus zenei koncert, opera-, balett-, tánc- és színházi előadás, jazz- és könnyűzenei est, valamint kiállítás mellett.

A BTF egyik állandóan visszatérő témája Liszt Ferenc öröksége, mellé idei fókuszként az orosz művészet csatlakozik - jelentette be a rendezvénysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke.

Mint elárulta, már a nyitókoncert is Muszorgszkij Hovanscsina című operájának koncertszerű bemutatója lesz, az eredetihez legközelebb álló, ritkán hallható verzióban.

Igent mondott a BTF szervezőinek Kirill Gerstein zongoraművész, aki Liszt Faust-szimfóniájával áll színpadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar mellett. A világhírű máltai tenor, Joseph Calleja áriaesttel érkezik, Jordi Savall és régizenei együttese, az Hesperion XXI pedig a kelet és a nyugat zenei örökségét összekötő kapcsokat tárja fel.

Természetesen magyar világsztárok is szerepelnek a programban - hangsúlyozta Káel Csaba: fellép például Snétberger Ferenc gitárművész, Liszt-dalokat ad elő Kolonits Klára és Zsoldos Bálint, de Lisztet játszik majd Ránki Fülöp zongoraművész is a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának közreműködésével.

Káel Csaba kitért a képzőművészeti programokra is, kiemelve, hogy a nemrég újranyílt Szépművészeti Múzeum Michelangelo rajzaiból rendez kiállítást.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az Operatív Testület tagja hozzátette: a BTF Budapest idegenforgalmában is igen fontos szerepet tölt be, a fesztivál helyszíneit végigjárva a vendégek a főváros ezerféle arcát is megismerhetik.

Az Art Week programjához például több mint nyolcvan múzeum, galéria, egyéb kiállítóhely csatlakozik, de Bán Teodóra kiemelte a gazdag táncművészeti kínálatot is. A Theater Basel Balettegyüttese Tevje című darabját hozza el Budapestre, A Szél kapuja címmel új bemutatóra készül Goda Gábor és az Artus, emellett premierrel kapcsolódik a fesztiválhoz Góbi Rita is.

Káel Csaba és Bán Teodóra az MTI kérdésére elmondták, hogy a jegyértékesítés szerdán kezdődik meg a BTF programjaira.
Újságírói kérdésre közölték: a BTF és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megrendezéséhez a kormányzattal és a fővárossal kötött hosszú távú megállapodás biztosít szilárd anyagi fedezetet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!