Budapest Art Week - Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás

Kultúra, 2019.03.21

Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény és idén először önálló művészetpedagógia program is várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton április 9. és 14. között Budapesten.

Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója a program csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az idei évben negyedik alkalommal megrendezendő eseményhez több mint 20 új helyszín kapcsolódott: többek között a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, a Ráth György-villa és a Szépművészeti Múzeum. Olyan nagy kiállítóterekben is tartanak programokat mint a Pesti Vigadó, a B32 Galéria és Kultúrtér vagy a Mai Manó Ház - tette hozzá.

Kiemelte, hogy újdonság lesz az idén a Közelítő elnevezésű önálló művészetpedagógiai program, amelynek keretében csaknem 500 diák ismerkedhet meg a kortárs képzőművészettel és személyesen találkozhat az alkotókkal és galéristákkal. Az idei program több eseménye is kapcsolódik a Bauhaus centenáriumához, a Mai Manó Házban például Moholy-Nagy László fotográfiáival, míg a Ludwig Múzeum Bauhaus.100. című kiállításán az irányzat tevékenységével ismerkedhetnek meg az érdeklődők

Bérczi Linda a programok közül felhívta a figyelmet még a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pszichiátriai Gyűjteményére, ahol tárlatvezetést tartanak, a Pesti Vigadóba szervezett séták során pedig az épületet fedezhetik fel a látogatók. Kifejtette, hogy a kiállítások mellett a legtöbb helyszínen tárlatvezetéseket, tematikus beszélgetéseket és workshopokat is tartanak.

Hagyományosan az esemény zárónapján lesz a Nyitott Műtermek Délutánja; ekkor hat helyszínen várják a látogatókat beszélgetésre a képzőművészek, köztük Horváth Lóczi Judit, a Budapest Art Factory, Esse Bánki Ákos, Majoros Áron és Rajcsók Attila.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a Budapest Art Week nyolcvanoldalas részletes kiadványában a programokról és a helyszínekről tájékozódhatnak az érdeklődők, de cikkeket és interjúkat is olvashatnak képzőművészeti témákban.

Az Art Week központi kiállítása a Mikve Galériában nyílik április 7-én Nyomotokban - Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs művészetben címmel - mondta az igazgató, hozzátéve, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódóan a rendezvény idei tematikája az orosz és a magyar képzőművészet és azok kapcsolódási pontjai.

Vékony Délia művészettörténész, az orosz-magyar tárlat kurátora hangsúlyozta, hogy a kiállítás a két ország kortárs képzőművészeti helyzetére reflektál és olyan orosz alkotók munkáit mutatja be, akik a világ vezető múzeumaiban állítanak ki, például a Blue Noses Group, Oleg Kulik, Chto Delat vagy az AES+F alkotásait. A magyar művészek közül többek között Birkás Ákos, Szűcs Attila, Szabó Dezső munkáival találkozhat a közönség.

Mint mondta, a tárlat a két országból, a teljesség igénye nélkül mutat be néhányat a meghatározó művészek, a fiatalabb generáció és önszervező művészeti terek közül. A kiállítás ideje alatt kerekasztal-beszélgetésen, művészi és kurátori tárlatvezetéseken személyesen is találkozhatnak az alkotókkal az érdeklődők - tette hozzá a művészettörténész.

A sajtótájékoztatón bemutatták az esemény imázsfilmjét is, amelyet Kálló Péter fotográfus készített.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!