Budavári Legendák címmel szabadtéri fotókiállítás nyílt a Várkert Bazárban

Kultúra, 2020.09.24

Budavári Legendák címmel nyílt szabadtéri fotókiállítás csütörtökön a Várkert Bazárban, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói által készített 27 portrén az I. kerülethez kötődő érdekes embereket és különleges élettörténeteket ismerhetnek meg a látogatók.

A Várkapitányság és a MOME november 15-ig látható közös kiállításának célja, hogy bemutassa, miként olvad a Várnegyed a főváros szövetébe. A fotótárlaton megismerhető többek között a budai Várban élő ismert polgár, koronaőr, kántor, buszvezető, lelkész, rabbi, restaurátor, régész, hídmester és több híres ember leszármazottja is. A közös bennük, hogy mindannyian kötődnek valamilyen módon a budai Várhoz.

A turisztikai látványosságok között egy zsibongó, élő városrész található, amelynek karakterét az itt élő, dolgozó, hozzá kötődő emberi sorsok adják. A kiállítás olyan, mint egy izgalmas családi fotóalbum, amelyben az idősebbektől a fiatalokig, egymástól nagyon különböző személyiségek jelennek meg - mondta Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a fotók elkészülésekor a legkülönbözőbb rétegek, teremtő erők közötti együttműködés jön létre. A tárlaton látható alkotásokon a várbeli utcák, lakók gyakran kevéssé ismert, titkos életét is bemutatják. A portrékban elmélyülve felmerülhet bennünk a kérdés, hogy mikor történik meg az, amikor a saját életünk sorsfordulói egybeesnek a történelmi sorsfordulókkal - tette hozzá.

"Számomra nagyon fontos, hogy a fiatalok a valós megbízások teljesítésekor is szabadon fogalmazhassák meg véleményüket különböző dolgokról, vagy a jelen kiállítás esetében, emberekről. A tárlatot és az alkotásokat legfőképpen a nyitottság, a dinamizmus, az örökség, az elmélyültség és a szenvedély jellemzi" - osztotta meg gondolatait Máté Gábor, a MOME fotográfia szak vezetője.

A Várkert Bazár Déli panoráma teraszán található, ingyenesen látogatható szabadtéri tárlatot biztonságosan, a járványügyi intézkedések betartásával szervezték meg. Az eseményről bővebb információk a www.varkertbazar.hu weboldalon találhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!