Csaknem nyolcvan magyar érem a Berliner Wine Trophy-n

Kultúra, 2021.04.28

Két nagyarany - a Pajzos Tokaj és Royal Tokaji egy-egy aszúja -, hetven arany-, öt ezüst- és két bronzérmet nyertek a magyar borászatok az idei Berliner Wine Trophy-n.

A német fővárosban április 8. és 20. között, 25. alkalommal megrendezett rangos nemzetközi borversenyen több mint 140 borszakértő 8000 bort értékelt, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) és a Nemzetközi Borász Szövetség (UIOE) szigorú szabályai szerint - közölte az MTI-vel szerdán a Pajzos Tokaj Zrt.

A közlemény hangsúlyozza: az OIV védnöksége alatt megrendezett, 12 napos mustrán szerzett érmek értékét növeli, hogy a teljes mezőny legfeljebb 30 százaléka kaphat elismerést.

Idén csaknem 2500 bort díjaztak, amelyből 79 érmet magyar bor kapott. A legjobban a tokaji aszúk szerepeltek: nagyaranyat nyert a Pajzos Tokaj 2017-es évjáratú aszúja és a Royal Tokaji 2016-os 6 puttonyos aszúja is.

A Tokaji-Hegyaljai borvidék termelői szerezték a legtöbb aranyérmet is, összesen tizenkilencet. A Zsirai Pincészet négy, a Pajzos Tokaj és a Royal Tokaji pedig a nagyaranyak mellett további három-három aranyérmet nyert el.

Csaknem minden magyar borvidék szerzett érmet az idei Berliner Wine Trophy-n, a szekszárdi borászatok összesen kilenc aranyat (a Takler Borbirtok egymaga hármat), Badacsony nyolc aranyat (a Varga Pincészet ötöt, Szászi Endre hármat), Villány pedig hat aranyat. A Varga Pincészet egri borászata további két aranyérmet nyert el, ezzel a vállalat borait összesen hét arannyal jutalmazta a zsűri.

Három-három aranyérmet gyűjtött a berlini mustrán a Balaton-felvidéki Pálffy Szőlőbirtok és a somlói Tornai Pincészet is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!