Csaknem ötven féle ételből válogathatnak a nyíregyházi Tirpák Fesztiválra látogatók

Kultúra, 2022.09.12

Majdnem ötven helyi ételkülönlegességet kóstolhatnak meg azok, akik kilátogatnak a Népi Ízek Találkozójára és 6. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokságra a hétvégén Nyíregyháza főterén.

A kilencedik alkalommal megszervezett fesztivál idén is ingyenes lesz, a megszokottaktól eltérően azonban kettő helyett három napon várják majd a látogatókat a szervezők. A programsorozat a tavalyi rendhagyó helyszín után visszatér a Kossuth térre - közölte a város önkormányzata.

A tirpákok gasztonómiáját és életmódját bemutató rendezvény első, pénteki napján a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakképző iskolái mutatkoznak be a Mini Tirpák Fesztivál Matinén. A délelőtti előadások után péntek este Nagy Szilárd és Ragány Misa rockműsora, valamint Pataky Attila koncertje szórakoztatja a közönséget.

Szombaton a nyíregyházi éttermek és a hagyományörző egyesületek mutatkoznak be, mellettük a város szakképző iskolái is képviseltetik magukat. A vasárnapi bogrács- és grillbajnokságon az amatőr főzőcsapatok remekelhetnek, a legjobbaknak járó díjakat mindkét napon egy szakmai zsűri ítéli oda.

A fesztiválra érkezők a hétvégén csaknem 50 féle ételből válogathatnak. Megkóstolhatják a tájegység gasztronómiai különlegességeit, többek között a szabolcsi töltött káposztát, a brinzás galuskát, a ludaskását, a tirpák burgonyalepényt vagy a puliszkát sült kolbásszal.

A Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technnikum cukrász és szakács tanulói 2022 adag füstöltszalonnás, pirított káposztás tirpák kukoricalepényt készítenek a fesztiválra. A több mint kétezer adag lepényhez hatvan kilogramm kukoricalisztet, nyolcvan kilogramm szalonná és százhúsz kilogramm savanyúkáposztát használ majd fel az ötven tanuló. A finomságokat ebben az évben is kóstolójegyekkel lehet majd megízlelni, amelynek ára 400 forint lesz.

A háromnapos rendezvényt több kulturális és zenés program kíséri. Szombaton fellép az LK Beat és a Mentha Project, az est főfellépője pedig Tóth Gabi lesz. Vasárnap a Nyírség Tirpák Népzenei Együttes mellett a Folkfusion Band és a Polip Band lép majd fel és a város civil szervezeteinek kulturális műsora lesz látható. A legkisebbeket szombaton és vasárnap Játéksziget várja, többek között darts focival, gyermekkörhintával és ugrálóvárral.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!