TV műsor

Cseh-szlovák-ukrán film nyert a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon

Kultúra, 2020.10.18

A Festett madár című, cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült film nyerte a legjobb látványtervezésért járó díjat a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon - közölték a szervezők az MTI-vel vasárnap.

Az európai nagyjátékfilmes versenyprogram nyertese, a Festett madár látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A zsűri - Csupó Gábor amimációs szakember, Kovács Claudia operatőr és Szabolcs János látványtervező - indoklása szerint a film meghökkentően művészien és realisztikusan tárja elénk fő témáit, a brutalitást, az embertelenséget - írják a közleményben.

A képzőművészeti versenyprogramban két fődíjat osztottak ki: a legjobb animációs film díját Rófusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása kapta, míg a legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte Figyelj már oda! című munkájával.

A szombati záróünnepségen a fesztivál életműdíját a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, Mikulás Ferencnek ítélték oda - olvasható a közleményben.

Az idei fesztiválon öt nap alatt 124 vetítést tartottak. Ezek közül 10 filmet az európai nagyjátékfilmes versenyprogramban, 114-et a képzőművészeti és a diákfilmes versenyprogramban mutattak be. A vetítések és díjak odaítélése mellett a fesztivál több filmszakmai programmal is készült idén, ahol a látványtervezők munkássága állt a fókuszban.

A díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!