Csíksomlyói búcsú - Kásler: a nemzeti összetartozás tudatát erősítették az Emmi kulturális programjai

Kultúra, 2019.06.14

A nemzeti összetartozás tudatát erősítették az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és háttérintézményei által szervezett kulturális programok a csíksomlyói búcsú ideje alatt Erdélyben - mondta el Kásler Mikós pénteken Budapesten.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat tartott előadásokat erdélyi városokban nagy sikerrel, a produkciók tematikája is kifejezte a magyarság együvé tartozását, élni akarását és a közös keresztény hitet. A Magyarságkutató Intézet hét városban összesen 144 előadást tartott a magyar történelemről, kultúráról, régészetről és művészettörténetről.

A programok fontos célja volt felmutatni a Csíksomlyóra látogató Ferenc pápának és kíséretének, valamint a világ közvéleményének, hogy Erdélyben a katolikus kereszténység rendkívül ősi, folyamatos és nagy súllyal van jelen manapság is, és maradandó értékeket képvisel - hangsúlyozta Kásler Miklós.

Hozzáfűzte: összeállítottak és átadtak a pápának egy a magyar boldogok és szentek történetét bemutató bőrkötéses albumot, valamint Csíksomlyóra érkezett Szent László ereklyéje is. A pápai látogatás tiszteletére kiállították a Szent Korona virágból összeállított mását, és hosszú zarándokút után megérkezett a búcsúra a Szent László legendás harcát megidéző virágkocsi is.

A zarándokutak mentén négy színpadot állítottak fel, amelyeken helyi előadókat láthattak az érdeklődők. A magyar népi kultúra színe-javát is számos produkció mutatta meg Csíksomlyó 60 kilométeres körzetében a Kaszaj egyesület és a Hagyományok Háza szervezésében - mondta el Kásler Miklós.

A miniszter kiemelte: a programokkal a magyar kormány kifejezte gondoskodását az Erdélyben élő magyarság felé, mintegy választ adva az úzvölgyi katonatemető meggyalázására.

Lőrinczi Zoltán, a Kárpát-medence magyar oktatásának fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a magyar állam által szervezett és támogatott programokkal megmutatták, hogy nincs olyan atrocitás, erőszak, amelyre a magyarság ne tudna kultúrával válaszolni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!