Csütörtökön kezdődnek a Debreceni Bor- és Jazznapok programjai

Kultúra, 2022.08.04

Csütörtökön kezdődik a Debreceni Bor- és Jazznapok, Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, amelyet hazai borok különleges felhozatala kísér - közölték a szervezők az MTI-vel.

Közleményük szerint hat borrégió, huszonkét borvidék hatvanöt borászata, illetve negyven zenei formáció mutatkozik be augusztus 4-7. között a nagyerdei Békás-tó partján.

A jazznapok Magyarország legrégebbi jazzfesztiválja, első alkalommal 1972-ben rendezték meg Debrecenben, s néhány év alatt kelet-európai zenei találkozóvá vált.

A szervezők fontosnak tarják a minőségi magyar borkultúra népszerűsítését, ennek jegyében nem csupán fesztiválokat rendeznek, hanem minden évben megválasztják a város borait, és egyre intenzívebb az együttműködés Debrecen és a város egykori szőlőskertjének tekintett Érmellék között. Utóbbi térség három borát, köztük a már majdnem elfeledett, de most újra felfedezett bakatort is megkóstolhatják a fesztivál látogatói.

A Debreceni Bor- és Jazznapok azért is különleges, mert a három zenei színpadon ott lesz a jazz műfajban alkotó hazai zenészek és zenekarok élvonala: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert zenészek csaknem negyven formációban zenélnek majd a Nagyerdőben - írták.

A közlemény kiemeli az akusztikus kortárs jazzt megelevenítő, külföldön is sokat koncertező Bágyi Balázs New Quartetet, a Balázs Elemér Groupot, a Baló István Projektet, a Szendőfi Péter vezetésével 1992-ben alakult Fusio Groupot, valamint Gáspár Károly jazz-zongorista és zeneszerző trióját. Az idei év tematikája az ütőhangszerek világa, amit négy dobos - Szumper Ádám Ákos, Richter Ambrus, Szendőfi Péter és Baló István - neve fémjelez.

A fesztiválon a legkisebbeket gyereksarok várja - jelezték a szervezők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!