Cziffra Györgyre emlékeznek a bukaresti 15. Magyar Zene Fesztiválon

Kultúra, 2019.05.09

Cziffra Györgyre emlékeznek a bukaresti 15. Magyar Zene Fesztiválon, amely olyan klasszikus zenei képzettségű fiatalokat szólít meg, akik magyar zeneművek elsajátítását, művészi előadását vállalják - közölte csütörtökön a Balassi Intézet bukaresti központja.

A május 14. és 17. között zajló fesztiválon idén az egykori magyar zongoravirtuózra emlékeznek halálának 25. évfordulója alkalmából a versenyprogramban és kiemelten a gálán, amelyen Balázs János zongoraművész, a budapesti Cziffra Fesztivál alapítója és művészeti vezetője lép fel.

A fesztivál keretében megtartott versenyen fiatal előadóművészek magyar zeneműveket is tartalmazó repertoárral lépnek a közönség és zsűri elé. A fellépők által választott versenyprogramok tükrözik a fesztiválon Cziffra György szellemiségét, hiszen az általa oly nagy virtuozitással előadott Liszt- és Chopin-művekből válogattak a zongorista versenyzők, de szólóhegedűn megszólal Liszt Ferenc Mephisto-keringő című darabja Milstein átiratában, nagybőgőn pedig a La lugubre gondola Thomas István nagybőgőművész átiratában.

Az idei versenyrepertoár újdonságokkal is szolgál, hiszen a Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett Petrovics Emil, Ligeti György, Aggházy Károly, Horváth László, Lászlóffy Zsolt, Márkos Albert, Lendvay Kamilló, Szegő Péter, Dohnányi Ernő, Pavlovits Dávid, Hubay Jenő alkotásaiból is hallhat a közönség.

A zsűri által kiválasztott versenyzők a Balassi Intézet hálózati együttműködésének köszönhetően a Római Magyar Akadémián, a Párizsi Magyar Intézetbe és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen adhatnak jutalomkoncertet.

Az ACCUMM Alapítvánnyal közösen harmadik alkalommal adományoznak Bács Lajos-emlékdíjat is, a nyertes 2020 januárjában a bukaresti Balassi Intézetben léphet fel a néhai romániai magyar karmesternek emléket állító koncerten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!