Dankó Pista Emléknapot rendeznek a cigányzene népszerűsítésére

Kultúra, 2024.05.24

A Dankó Pista Emléknapon, június 15-én számos fővárosi étteremben, kávézóban és cukrászdában élő cigányzene fogadja majd a vendégeket. A kezdeményezés célja, hogy felélessze a kávéházi és éttermi cigányzene hagyományát és felhívja a figyelmet az unikális műfaj kulturális és turisztikai jelentőségére.

A maga korában világhírű prímás születésnapjához igazított rendezvény egyben a Muzsikáló Magyarország 2024 program nagyszabású nyitórendezvénye is, melyre az ország különböző pontjairól érkeznek magasan képzett zenészek - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken az MTI-vel.

"A prímás születésnapjához igazított Dankó Pista Emléknappal célunk, hogy visszahozzuk az élő zene varázsát az éttermekbe és rávilágítsunk annak szolgáltatási színvonalemelő és vendégvonzó képességére" - idézi a közlemény Könnyid Lászlót, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját.

A Dankó Pista Emléknapon az ország minden szegletéből érkeznek a kávéházi cigányzenét játszó zenekarok, hogy a főváros közönsége előtt felelevenítsék azt a kort, amikor az éttermek és kávézók zömében a vendéglátást cigánymuzsika kísérte - írták.

A 4-6 fős, hegedűsből, brácsásból, bőgősből álló, cimbalmossal és klarinétossal is kiegészülő zenekarok előadásában felcsendülnek majd komolyzenei átiratok, csakúgy, mint opera-, vagy operettrészletek. Emellett hallhatók lesznek majd híres filmzenék, musical dallamok és klasszikus slágerek. Mindezek mellett pedig a szakmai zsűri által kiválogatott zenészek ízelítőt adnak Dankó Pista örökségéből is, megidézve egy-egy híres nótáját.

Az együttesek a nap folyamán háromszor 45 perces időtartamban muzsikálnak, az egyes blokkok között 15 perces szüneteket tartva - írják.

Dankó Pista (1858. június 14. - 1903. március 29.), cigány származású nótaszerző, prímás, a kávéházi cigányzene ikonikus alakja. Dalai a magyar zenei örökség szerves részét képezik, emlékét szobor, rádió csatorna, utcák, intézmények nevei őrzik. Születésnapja a magyar nóta ünnepnapja.

Az összegzés szerint jelenleg Magyarországon mintegy 120-130 zenekar 550-600 zenésszel ápolja az éttermi, kávéházi cigányzene hagyományát. Pályán maradásuk támogatása és a vendéglátóhelyi muzsikaszó megőrzése érdekében folytatódik a Muzsikáló Magyarország program, melyet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Guller Zoltán, az MTÜ igazgatósági elnöke jelentett be április végén a komplex, 15 milliárd forint keretösszegű ágazati támogatási program egyik pilléreként - idézték fel a közleményben.

Ennek köszönhetően idén összesen 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhat mintegy 500 cigánymuzsikus. A program így négy hónapon keresztül biztosítja a zenészek vendéglátóhelyi foglalkoztatását, egyben hozzájárul ahhoz is, hogy az éttermekben emlékezetes időt töltsenek a vendégek - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!