Debussy-Ravel-maratont rendez a Budapesti Fesztiválzenekar

Kultúra, 2018.11.04

Debussy-Ravel-maratont rendez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa 2019 februárjában, a fellépők között az Amadinda Ütőegyüttes, a MÁV Szimfonikusok, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Concerto Budapest is szerepel.

A maratonon szimfonikus zenekarok és kamaraegyüttesek muzsikálnak együtt a magyar zenei élet jeles szólistáival, mások mellett Kelemen Barnabással (hegedű), Ács Ákossal (klarinét), Balog Józseffel és Rados Ferenccel (zongora). A koncerteken elhangzik majd többek között Claude Debussy A tenger, az Egy faun délutánja, valamint az 1. rapszódia zenekarra és klarinétra, Maurice Raveltől a Bolero, a Lúdanyó meséi, a Daphnis és Chloé, a Zongoraverseny bal kézre, valamint a La Valse című darabok.

A koncertekre november 6-tól vásárolhatnak jegyet az érdeklődők - közölte a zenekar az MTI-vel.

A BFZ és a Müpa közös, immár tizenkettedik maratonja Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvorák, Sztravinszkij, Mendelssohn és Schumann, Brahms, legutóbb pedig Leonard Bernstein­ után Debussy és Ravel zenéjét ünnepli. A két francia szerző neve összeforrt, mindketten impresszionistaként vonultak be a köztudatba, de egyikük sem szerette ezt a bélyeget. Rivalizáltak, hatottak egymásra, figyelték, csodálták és motiválták egymást. Tizenévesen már mindketten komponáltak, vonzotta és alkotásra sarkallta őket az irodalom és a képzőművészet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!