Djabe lemezbemutató a BJC-ben Steve Hackett online közreműködésével

Kultúra, 2021.08.03

A Djabe a Budapest Jazz Clubban (BJC) mutatja be közelmúltban megjelent lemezét, a The Magic Stag-et. Az augusztus 5-i koncert különlegessége, hogy Steve Hackett, a Genesis volt gitárosa online kapcsolódik be a műsorba.

A Djabe és Steve Hackett The Journey Continues című budapesti koncertjét a koronavírus-járvány angliai változásai miatt 2022. augusztus 18-ra kellett halasztani, mivel a brit gitáros nem tud európai helyszínekre utazni és valamennyi augusztusi fellépését jövő évre halasztotta - közölte a Djabe menedzsmentje az MTI-vel.

Hackett azonban mégsem fog hiányozni a magyar dzsessz-világzenei fúziós csapat mostani koncertjéről: a világhírű zenész londoni otthonából az interneten keresztül mintegy ötven percet együtt fog zenélni a Djabe muzsikusaival. A különleges esten a közösen eljátszott Genesis- és Steve Hackett-számok mellett a Djabe friss albumát, a The Magic Stag-et fogják bemutatni.

A The Magic Stag öt éven belül a hatodik Djabe-lemez, amely Angliában jelent meg. A stúdióalbum koncepcióját Steve Hackett gitáros és felesége, Jo találta ki. A Hackett-házaspárt Égerházi Imre Magyar mondák, legendák című festménye ihlette meg: nem csupán a címadó kompozíció szövegét írták, Hackett narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon. A zenéket Barabás Tamás basszusgitáros és 2001-ben elhunyt festőművész fia, Égerházi Attila gitáros írta.

A The Magic Stag felvételeit a legendás brit független kiadó, a Cherry Red Records az Esoteric Recordings labelen keresztül jelentette meg. Az anyag tizenegy kompozíciót tartalmaz.

A Djabét 1995-ben alapította Égerházi Attila és az azóta elhunyt Sipos András, az együttes 42 országban lépett fel Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában. 2003 óta készítenek közös felvételeket Steve Hackett-tel, aki 1970 és 1977 között nyolc stúdióalbumot és két koncertlemezt jelentetett meg a progresszív rockzene világhírű formációja, a Genesis gitárosaként. A 71 éves brit zenész azóta szólóban dolgozik, illetve 1986-ban volt egy rövid életű zenekara, a GTR, amelyben Steve Howe, a Yes gitárosa is játszott.

A zenekar tagja Barabás Tamás és Égerházi Attila mellett Koós-Hutás Áron (szárnykürt, trombita), Nagy János (billentyűk) és Kaszás Péter (dobok, ének). Az augusztus 5-i koncerten a BJC-ben közreműködik Muck Ferenc (szaxofon) és Szabó László (gitár, szitár).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!