Dvorák nagyszabású gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar

Kultúra, 2019.04.13

Antonín Dvorák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) április 27-én a pécsi Kodály Központban.

A gordonkairodalom "egyik legjelentősebb és leggyönyörűbb" darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg - írta az együttes az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.

Buzlov pályája során a világ legjelentősebb csellóversenyein ért el első helyezést. A művész amellett, hogy hazájának legnevesebb koncerttermeinek állandó vendége, folyamatosan járja a világot: nemzetközi színpadokon játszik a komolyzene legismertebb együtteseivel és dirigenseivel.

Dvorák gordonkaversenyének "töretlen népszerűsége annak változatos és megkapó dallamvilágából, nagyszabású, romantikus versenymű jellegéből adódik" - idézte a kommüniké Vass Andrást, az est karmesterét.

A dirigens megfogalmazása szerint "a sokszor hirtelen jelentkező dinamika, szín- és hangulatváltások, a fájdalmas, nosztalgikus és derűs szakaszok egymásutánisága, a széles ívű dallamok hiteles megformálása és az intenzív zenei kifejezés folyamatos igénye minden csellóművészt komoly feladat elé állít".

A csellóverseny után a Vass András szerint Dvorák "legdrámaiabb alkotásai" közé tartozó hetedik d-moll szimfóniát élvezheti a közönség, amelyen erőteljesen érződik Brahms hatása.

A PFZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a hangversenyt ismét zártkörű klubest követi azok számára, akik a Pannonicum-bérletük mellé PannoniClub tagságot is vásároltak. Ez alkalommal Dvorákkal, a sör hazájával és a cseh romantikával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A sör- és sörkorcsolya-kóstoló mellett a téma szakértői beszélgetnek a pódiumon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!