Eddie Redmayne Aranyszem-éltműdíjat kap a Zürichi Filmfesztiválon

Kultúra, 2022.09.06

Aranyszem-életműdíjával ismeri el az Oscar-díjas Eddie Redmayne színészi pályafutását a szeptember 22-én megnyíló 18. Zürichi Filmfesztivál.

A brit színész szeptember 25-én veheti át a díjat legújabb filmje, a The Good Nurse című thriller európai premierje előtt. Tobias Lindholm filmjében ő alakítja a "halál angyala" néven elhíresült ápolót, aki halálba segítette a rábízott betegeket. A díjátadón a rendező is jelen lesz.

Redmayne a szeptember 22. és október 2. között zajló nemzetközi filmfesztiválon mesterkurzust is tart.

A generációja egyik legkiemelkedőbb színészeként számon tartott Redmayne-t sokan a Fantasztikus állatok és megfigyelésük című fantáziafilm főszereplőjeként, Newt Scamanderként ismerik, Oscar-díját Stephen Hawking elméleti fizikus megformálásáért kapta A mindenség elmélete című életrajzi filmben.

A Zürichi Filmfesztivál közleményében emlékeztetett arra, hogy Redmayne 2007-ben már járt a fesztiválon a Kegyetlen báj című filmjével, amelyben Julianne Moore volt a partnere. Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta: izgatottan várják a színészt, aki a The Good Nurse című filmben lebilincselően bizonyítja ismét sokoldalú tehetségét.

Az izgalmas thriller forgatókönyvét Krysty Wilson-Cairns írta, a szereposztásban Jessica Chastain, Nnamdi Asomugha, Noah Emmerich és Kim Dickens neve is olvasható.

A most 40 éves Redmayne színpadon kezdte pályafutását. Már gyerekként szerepelt a londoni West Enden az Oliver című darabban, amit Sam Mendes rendezett, s ezt számos további színházi fellépés követte. A film is hamar felfedezte, 2005-ben az Elizabeth című filmben játszott Helen Hirren mellett és 2006-ban Robert De Niro Az ügynökség című rendezésében is szerepelt. Az áttörést Tom Hooper A nyomorultak című produkciója hozta meg számára, amelyben olyan sztárokkal játszott, mint Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway és Amanda Seyfried.

Az Aranyszem-életműdíjat idén Charlotte Gainsbourg francia színésznő is átveheti majd Zürichben. Korábban mások mellett Iris Berben, Kristen Stewart, Jake Gyllenhaal, John Malkovich, Helen Hunt és Olivia Colman is megkapta az elismerést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!