Egy hónap múlva kezdődik a JFF Online Japán Filmfesztivál

Kultúra, 2022.01.15

Február 14. és 27. között rendezik meg a JFF Online Japán Filmfesztivált, amelyen eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenesen tekinthető meg 20 japán alkotás.

A Japán Alapítvány Budapesti Irodája rendezésében megvalósuló fesztivál idei kínálatában szerepel többek között Kuroszava Akira A vihar kapujában című klasszikusa, az Awake című kortárs alkotás, valamint Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nisikava Miva a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Szabad levegőn című filmben, a Naoki-díjas szerző, Szaki Rjúzó egyik művének filmes adaptációjában, Mikami, egy volt jakuzatag 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz-e megvetni a lábát a társadalomban? A főszerepet játszó Jakuso Koudzsi az egyik legnevesebb kortárs színész Japánban.

A fesztiválon látható a Takada Kaoru azonos című regénye alapján, Kadokava Haruki rendezésében készült Mio szakácskönyve, amely az Edo-korban játszódik. A 17-től a 19. századig tartó 200 év a kulturális virágzás ideje volt Japánban. Az izgalmas történeten túl a filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek e korszak esszenciáját jelenítik meg - áll a közleményben.

Mint írják, az Awake megtörtént eseményeken alapuló dráma, amely egy profi sógijátékos és egy sógiszoftver-fejlesztő sorsdöntő csatáját mutatja be. Jamada Acuhiro filmje valós események ihlette felnőttéválás-történet, amely egy mesterséges intelligencia és egy ember közötti játékról szól, emellett két rivális végzetes csatájáról is, valamint a kemény munkáról, amellyel eljutottak álmaik beteljesítéséhez.

A fesztiválon bemutatják az Arisztokraták című alkotást is. Az elgondolkodtató dráma két különböző hátterű nő szemszögéből kérdőjelezi meg a modern élet mindennapjait.

A fesztiválon a nagy népszerűségnek örvendő friss alkotásoktól kezdve az animéken és klasszikusokon át a japán gasztronómiai és harcművészeti dokumentumfilmekig 2022-ben is számos kiemelkedő művet láthatnak az érdeklődők.

A fesztivál ideje alatt a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2022/hungary/ weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, amelyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal.

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát és hogy elősegítse a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, művészeti és kulturális cserekapcsolatok, japanisztikai kutatások és kutatói csereprogramok.

A Budapesti Iroda 1991-es megalapítása óta, több mint 30 éve dolgozik azon, hogy közelebb hozza Japánt Magyarországhoz. Változatos kulturális programok mellett gazdag könyvtárral, valamint évente megújuló nyelvtanfolyamokkal várja az érdeklődőket - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!