Egyiptomi, olasz, holland és brit alkotók részvételével rendezik meg a Placcc fesztivált

Kultúra, 2021.08.05

Magyar művészek mellett egyiptomi, olasz, holland és brit alkotók részvételével rendezik meg augusztus 26. és szeptember 5. között Budapesten a Placcc fesztivált.

A Placcc 2021 programja két fő tematika köré épül: egyfelől a művészet és természet, környezet, környezettudatosság kapcsolatának témáját járja körül a fesztivál, másrészt az egyéni identitás társadalmi meghatározottságának kérdésével foglalkozik a bemutatott projekteken keresztül, számos budapesti helyszínen - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Mint felidézték, az elmúlt másfél évben a járványhelyzet ellenére megtartott eseményeikre többségében magyar művészeket hívtak meg, hogy így támogassák a hazai alkotókat a kialakult helyzetben, a Placcc 2021 esetében azonban ismét erőteljesebbé válik a fesztivált a kezdetektől meghatározó nemzetközi jelleg.

A rendezvénysorozat programjában ezért két meghívott külföldi előadás, valamint két nemzetközi együttműködés is szerepel. Az egyiptomi, olasz, holland és brit alkotók mellett a magyar művészek idén nyáron egy nyílt pályázati felhívás útján válogatott köztéri intervenciósorozatban mutatkoznak be.

A holland Collectief Walden társulat Windstilleven című előadása az idő fogalmát járja körül helyi közreműködőkkel közösen a Népszigeten, a brit Thor Mcintyre-Burnie és a magyar Ivanyos Ambrus Resonance című projektjének alapját pedig a művészet és technológia találkozásából születő alkotás, illetve azon belül a narráció szerepének vizsgálata jelenti majd a Hunyadi téren.

A The Resilience of the Body köztéri táncprodukciójában az egyiptomi koreográfus-előadó Sajmaa Sukri, valamint előadótársa, Mohamed Fuad az emberi test ellenállóképességét vizsgálja egy erőszakkal, cenzúrával és korlátozásokkal teli környezetben, míg az olasz Sara Leghissa Will You Marry Me? című köztéri lecture-performance-a a legalitás és illegalitás határait kutatja.

A Placcc 2021 Sensing the City programja két részből áll: egyrészt hat, művészet és környezet kapcsolatára reflektáló köztéri művészeti intervencióból, másfelől olyan moderált tematikus beszélgetésekből, ahol a meghívott szakemberek és művészek eszmecseréi a városban zajlanak, és szervesen összekapcsolódnak releváns köztéri művészeti alkotások megtekintésével.

Az idei fesztivál különlegessége emellett a két amatőr kórus közreműködésével bemutatott Hírdalcsokor, amellyel a Placcc társalapítója és 2011-ig társkurátora, Erdődi Katalin alkotóként tér vissza a fesztiválhoz. A Hírdalcsokor Magyarország gazdag népi, elsősorban népzenei hagyományából merít és különböző generációkhoz tartozó nők tapasztalatain keresztül beszél a vidéki élet kihívásairól - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!