TV műsor

EKF - Két külföldi város is viseli majd Veszprém mellett az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban

Kultúra, 2021.01.21

Veszprém és a Balaton régió mellett a romániai Temesvár és a görögországi Elefszína is viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet 2023-ban - közölte a program kormánybiztosa Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóüzenetében.

Navracsics Tibor elmondta, hogy a két külföldi település eredetileg idén lett volna Európa kulturális fővárosa, ám a koronavírus-járvány miatt csúsztak az előkészületek, ezért az Európai Parlament és az Európai Tanács döntése értelmében két esztendő múlva viselik majd a címet az érintett városok Veszprémmel együtt.

Navracsics Tibor felidézte, hogy az eredeti határozat alapján egy brit partnervárosra számított Veszprém és a régió, ám miután a szigetország kilépett az Európai Unióból, Veszprém egyedül maradt. Ezért különösen üdvözlik a két új várost, melyekkel közösen valósíthatják meg a programokat - tette hozzá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy Veszprém és térségének pályázata nagy hangsúlyt fektetett az együttműködésre.

Tavaly székelyföldi testvérvárosukat, Sepsiszentgyörgyöt hívták meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre, és a 2024-ben az EKF címet viselő Tartuval - Veszprém észtországi testvérvárosával -, valamint a magyarországi EKF címért folyó verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!